Waanzinnige explosie in Beiroet: al minstens 100 doden, onder wie twee Belgen

Een waanzinnige ontploffing heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet een onmetelijke ravage veroorzaakt en aan minstens 100 mensen het leven gekost, onder wie ook twee Belgen. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken. Zeker 4.000 mensen liepen verwondingen op, wat tot chaos leidde in de beschadigde ziekenhuizen. Duizenden tonnen kunstmest die al jaren opgeslagen lagen in de haven, veroorzaakten de explosie.

Een gigantische paddenstoelwolk steeg dinsdagmiddag op in de haven van Beiroet. Even daarvoor was brand ontstaan in een loods waar inbeslaggenomen explosief materiaal bewaard werd. Het ging om ammoniumnitraat, een stof die in kunstmest en explosieven gebruikt wordt. Ongeveer 2.750 ton van die nochtans gevaarlijke stof lag al zo’n zes jaar opgeslagen in de loods, zonder specifieke beveiliging. Dat heeft dus tot de gigantische ontploffing geleid. “Het is onaanvaardbaar dat dit is kunnen gebeuren”, zegt de Libanese president Michel Aoun.

In de straten errond werden mensen door de schok tegen de grond gesmakt, vlogen auto’s op hun flank, en waren de straten van het ene moment op het andere bedekt met brokstukken. Tot 10 kilometer verderop braken de vensters van huizen en gebouwen. Zelfs op Cyprus, op goed 234 kilometer van Beiroet, voelden mensen hun huizen beven.

 ©  AFP

Zeker 100 doden, ook Belgische slachtoffers

De menselijke tol van de ramp is immens. Volgens minister van Volksgezondheid Hamed Hassan raakten minstens 4.000 mensen gewond, en kwamen zeker 100 mensen om het leven. En niemand die eraan twijfelt dat die cijfers nog zullen oplopen.

Onder de slachtoffers bevinden zich ook twee Belg. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken.

Ziekenhuizen overweldigd

De enorme ravage leidde tot een stormloop op de ziekenhuizen, die handen, bedden en bloed tekortkwamen. Gewonden lagen op straat en werden zelfs verzorgd op de parking. Een dokter van een ziekenhuis op twee kilometer van de haven getuigde dat ze niets meer hadden om mee te werken. “Ze brengen hier honderden mensen naartoe, maar we kunnen hen niet helpen. Het ziekenhuis is volledig vernield.” Veel mensen raakten ook bedolven onder brokstukken in hun woning. Intussen worden gewonden zelfs naar mortuaria gebracht voor verzorging.

 ©  AFP

Ook het gebouw van de Belgische ambassade in Beiroet raakte beschadigd: 4 mensen raakten lichtgewond daar, door de brokstukken. De Verenigde Naties meldt dat 48 medewerkers, 27 familieleden en 3 bezoekers gewond raakten. Meerdere soldaten van de VN-missie in Libanon (Unifil), wier schip aangemeerd lag in de haven, zijn gewond geraakt. Enkelen zijn er ernstig aan toe.

Hiroshima

Gouverneur Marwan Abboud kwam ter plaatse en raakte op televisie amper nog uit zijn woorden. “Dit doet me denken aan wat in Hiroshima en Nagasaki gebeurd is”, zei hij. “Ik heb vernielingen van deze grootte nog nooit gezien. Dit is een nationale catastrofe.” Premier Hassan Diab kondigde voor een dag van nationale rouw aan. “Heel Libanon heeft te maken met een catastrofe. Beiroet is in rouw”, zei hij. ”De verantwoordelijken zullen boeten.”

 ©  AFP

Vanuit de hele wereld boden regeringsleiders het land steun aan om deze tragedie te verwerken. Dat deden onder meer Boris Johnson, Emmanuel Macron, Charles Michel en de Iraanse, Israëlische en Amerikaanse regering.

De Amerikaanse president Donald Trump opperde – als enige wereldleider – dat de explosie een aanslag zou kunnen zijn: “Het ziet eruit als een vreselijke aanval.” Volgens Trump zouden Amerikaanse militaire experts denken dat het gaat om “een soort bom”. Dat werd door bronnen binnen Defensie later ontkend.

Proces bomaanslag

Het drama komt op een bijzonder ongelegen moment in Libanon. De ziekenhuizen moeten al met het coronavirus afrekenen. Economisch zijn het barre tijden: de Libanezen hebben honger, en nu zijn graansilo’s verwoest en is de import bemoeilijkt. Enkele uren voor de ontploffing gingen duizenden anti-regeringsbetogers nog zwaar in de clinch met de politie aan het ministerie van Energie. Dat de explosie nu mogelijk het gevolg is van nalatigheid door de overheid, dreigt de woede en het protest aan te wakkeren. Bovendien wordt vrijdag in een speciaal tribunaal van de VN in Den Haag het vonnis verwacht van vier Hezbollah-leden die worden beschuldigd van de moord op oud-premier Rafik Hariri. Die kwam op 14 februari 2005 om het leven door een bomaanslag op zijn wagen, waarbij ook nog 21 andere personen stierven.

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  EPA-EFE

 ©  TALAL TRABOULSI via REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

MEER OVER Ontploffing Beiroet

Nu in het nieuws