Ilse Uyttersprot, oud-burgemeester van Aalst, om het leven gebracht: “Feiten kaderen in relationele sfeer”

Schepen en oud-burgemeester Ilse Uyttersprot (53) is vermoord teruggevonden in Aalst, een verdachte heeft zichzelf dinsdagochtend aangegeven. Het zou gaan om een moord “in de relationele sfeer”, zegt het parket van Oost-Vlaanderen. De federale politie onderzoekt de zaak. Woensdag vindt de autopsie plaats.

jvh, dpv, cds, mkm

“Met ontzetting en ongeloof verneem ik zopas het overlijden van Ilse Uyttersprot in dramatische omstandigheden”, laat burgemeester D’Haese weten aan onze redactie. “Bij het horen van het nieuws over de moord/doodslag op Ilse stond ik aan de grond genageld. Aalst is met verstomming geslagen.”

LEES OOK: Politieke wereld reageert geschokt op overlijden Ilse Uyttersprot: “Verdorie veel te vroeg”

(Lees verder onder de video)

Reactie huidig burgemeester D’Haese © Het Nieuwsblad

De moord zou hebben plaatsgevonden in een appartement in de Meuleschettestraat, in het centrum van Aalst. Het parket bevestigt inmiddels dat een verdachte zichzelf dinsdagochtend aangaf bij de lokale politie, met de woorden “Ik heb mijn vriendin iets aangedaan”. Na zijn verklaring vond de politie het levenloze lichaam van Uyttersprot in het appartement.

Die verdachte zou Jurgen D. zijn (°1971), een man die al enkele maanden een relatie zou hebben met Uyttersprot. De motivatie voor de moord zou zich dan ook in de “relationele sfeer” bevinden, bevestigt ook het parket. Over de exacte omstandigheden van de moord bestaat nog geen duidelijkheid. “Die worden de komende uren verder onderzocht”, aldus D’Haese. “Ik hoop dat de omstandigheden snel worden uitgeklaard, en dat de dader passend wordt gestraft.”

Gezien het profiel van het slachtoffer en de politieke gevoeligheid is het onderzoek in handen van de federale politie. Ook het parket en het parket-generaal zijn ter plekke, net als het labo en de onderzoeksrechter. Later vandaag vindt nog een afstapping plaats, verdachte Jurgen D. wordt momenteel nog steeds verhoord en zal later voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter op verdenking van moord. Woensdagvoormiddag zal een autopsie plaatsvinden.

Jurgen D. ©  rr

Twee jonge kinderen

“Mijn gedachten gaan in de eerste plaats naar de twee kinderen van Ilse en haar naaste familieleden”, aldus burgemeester D’haese. “Zij zullen de komende weken en maanden alle steun kunnen gebruiken. Niemand verdient het om op deze jonge leeftijd een moeder te verliezen. Niemand mag zo jong sterven. Namens het ganse stadsbestuur en mezelf bied ik de familie en vrienden van Ilse onze gevoelens van medeleven aan. Ik wens hen oprecht veel sterkte toe.”

 ©  lds

Advocate Uyttersprot was decennialang actief voor CD&V in de gemeentepolitiek in Aalst, de stad waar ze in 2007 ook burgemeester werd. In 2011 werd Uyttersprot herkend in een filmpje – dat toen al enkele jaren op het internet stond – waarin te zien is dat ze met een ex-vriend seks heeft op een toren van het Palacio Real in het Spaanse Olite. Tijdens het daaropvolgende Aalsterse carnaval bewees Uyttersprot over gevoel voor humor te beschikken, door verkleed als jonkvrouw en met een afbeelding van een toren op te dagen voor de festiviteiten.

LEES OOK. PORTRET. Ilse Uyttersprot, de harde tante vol zelfrelativering die bleef vechten tegen de stroom

In 2012 verloor Uyttersprot de Aalsterse burgemeesterssjerp aan Christoph D’Haese, en werd ze schepen. Dat bleef ze ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In november 2019 verloor ze echter al haar bevoegdheden omdat ze, volgens D’Haese, “deloyaal was” en moedwillig vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt. Ze stapte daarop naar de Raad van State om haar bevoegdheden terug te eisen, terwijl ze intussen zes maanden aanbleef als schepen.

Nu in het nieuws