©  rr

Met de trein naar zee? Straks moet je misschien reserveren

De NMBS zal dan toch de mogelijkheid onderzoeken om een reservatiesysteem in te voeren. Ze doet dat na een gesprek met de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), die geen extra treinen naar de kust meer wil zolang zo’n systeem er niet is.

Afgelopen vrijdag ontstond in het Oostendse station chaos toen honderden mensen opeengepakt op een trein moesten wachten. “Op dit moment stuurt de NMBS tienduizenden mensen per dag naar zee zonder dat ze weet wie of wat”, zegt Tommelein. “Ze creëert nieuwe coronabroeihaarden en ik weiger daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Elk pretpark kan zo’n aanmeldsysteem organiseren, de spoorwegen blijkbaar niet, of nog niet.”

Of zo’n aanmeldsysteem er kan komen en hoe snel, is nog niet duidelijk. Vandaag volgt verder overleg. De NMBS zal vanaf nu wel grote borden zetten buiten aan het station om informatie te geven aan de reizigers, en via sociale media ook communiceren over de drukte op de treinen.

Geen oplossing

Reizigersvereniging TreinTramBus betreurt de chaos met gestrande treinreizigers afgelopen vrijdagavond in het station van Oostende, maar wil geen maatregelen zoals reservatie. “Een reservatiesysteem zou de problemen van vrijdag overigens niet hebben verholpen”, stelt voorzitter Stefan Stynen.

TreinTramBus roept treinreizigers op de afspraken over social distancing steeds te respecteren en de instructies van het personeel en veiligheidsdiensten altijd op te volgen. De maatregelen die burgemeester Bart Tommelein nu voorstelt zijn volgens de organisatie echter geen oplossing voor het probleem van vrijdag. “Het schrappen van de extra treinen zal uitmonden in een hogere bezetting in de IC-treinen, en dat kan absoluut niet de bedoeling zijn”, stelt Stefan Stynen.

Een reservatiesysteem voor die treinen wijst de reizigersvereniging resoluut af. “De vergelijking met een pretpark snijdt geen hout. Pretparken hebben slechts één of enkele toegangen, maar de trein naar de kust kun je in tientallen stations nemen. Bovendien is het sociaal niet wenselijk, want je benadeelt de gebruikers van het openbaar vervoer ten opzichte van wie zich privé-vervoer kan veroorloven. Een reservatiesysteem zou de problemen van vrijdag overigens niet hebben verholpen.”

De afhandeling van noodsituaties zoals vrijdag moet veel beter georganiseerd. “Waarom werd het treinverkeer 2 uur lang door de politie stilgelegd? Waarom werden de wachtende reizigers niet beter geïnformeerd?”, werpt Stynen op. “We dringen er al lang op aan dat de NMBS in haar noodplannen de reiziger centraal stelt.”

TreinTramBus wil ook dat Infrabel stopt met het uitbreken van wissels en uitwijksporen, want die kunnen nuttig zijn wanneer een bepaald spoor niet gebruikt kan worden.

(tlb, blg)

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS