©  rr

Open Monumentendag gaat digitaal, in het teken van 100 jaar Olympische Spelen

Antwerpen -

Open Monumentendag vindt naar jaarlijkse gewoonte plaats op zondag 13 september. De stad Antwerpen zet dit jaar in op een digitale editie om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Dat resulteerde in een digitale tour met als thema ‘100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen.

Jan Stassijns

Het is niet helemaal uitgesloten dat Antwerpse monumenten alsnog hun deuren openen op zondag 13 september, maar gezien de huidige gezondheidscrisis is volop ingezet op een digitaal programma. Iedereen zal Open Monumentendag van thuis uit kunnen beleven. De stad Antwerpen bracht daarvoor maar liefst veertig Antwerpse locaties samen die een link hebben met 100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen. Veertig locaties verzameld in een digitale wandeling met beeldmateriaal, feiten over de sporten en de gebouwen, een virtuele rondleiding,... Zo kan u de Handelsbeurs ontdekken, de Kegelkluis (de laatste kegelbaan van ’t stad), kruisboogschieten in Deurne in de voormalige brouwerij De Ridder, café De Veldduif... Naast sportdisciplines als tennis en voetbal komen ook vergeten sporten aan bod, waaronder volkssporten als kolven, en verdwenen sportaccommodaties als Palais de Glace en de Handelsbeurs.

Het thema ligt voor de hand. In 1920 was Antwerpen gaststad voor de zevende editie van de moderne Olympische Spelen. Na de Eerste Wereldoorlog werd zo een nieuwe start gegeven aan de internationale olympische beweging. Voor Open Monumentendag was deze verjaardag de gelegenheid om te focussen op sport in het algemeen en de Olympische Spelen in het bijzonder.

Lees ook onze zomerreeks over 100 jaar Olympische Spelen: Vergeten verhalen van de Olympische Spelen in 1920

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio