©  AFP

Van corruptie verdachte oud-koning Juan Carlos verlaat Spanje

De Spaanse oud-koning Juan Carlos (82) verlaat zijn thuisland. Dat heeft hij in een brief gemeld aan zijn zoon Felipe, de huidige koning. Juan Carlos wordt verdacht van corruptie - hij zou onder meer smeergeld ontvangen hebben - en leeft op bijzonder gespannen voet met zijn zoon.

Juan Carlos (82) zal Spanje verlaten en verhuist na 58 jaar uit het Palacio de la Zarzuela. Zijn verhuis zal zijn zoon ten gunste komen, schrijft hij, want volgens Juan Carlos hebben de “gebeurtenissen in zijn privéleven” het zijn zoon niet bepaald makkelijker gemaakt om zijn functies uit te oefenen.

De beslissing om Spanje te verlaten neemt hij naar eigen zeggen “met grote sereniteit”. “Ik zal altijd het beste willen voor Spanje.” Hij schrijft ook eeuwig loyaal te zullen zijn aan zijn zoon.

Juan Carlos was decennialang de ongenaakbare koning van Spanje, maar sinds zijn aftreden in 2014 wordt hij achtervolgd door schandalen. Zo zou hij 100 miljoen dollar smeergeld ontvangen hebben op een Zwitserse rekening om te bemiddelen bij een contract voor een nieuwe hogesnelheidstrein. Het grootste deel van dat geld zou ook naar zijn vermeende minnares gegaan zijn.

Door die schandalen was zijn relatie met zijn zoon Felipe, de huidige koning, ernstig vertroebeld.

 (gjs)

Nu in het nieuws