Agent haalt uit naar filmende toeschouwers bij zwaar ongeval in Houthalen-Helchteren: “Net aasgieren”

De politiezone CARMA, waarin Houthalen-Helchteren ligt, is er niet mee opgezet dat veel kijklustigen zondag op het zwaar verkeersongeval afkwamen. Een agent schreef zijn frustratie daarover van zich af op Facebook. “Het is te betreuren dat mensen dit doen”, klinkt het bij de politiezone. “Dit gebeurt veel vaker dan vroeger.” De agent heeft het over hinderende aasgieren.

LEES OOK. Familie spookrijder Houthalen: “Papa had een totale black-out door medisch probleem”

“Het is begrijpelijk dat zo’n dramatisch en grootschalig ongeval meteen toeschouwers lokt”, klinkt het bij politiezone CARMA na het ongeval van zondag. Ze benadrukt wel dat veel voorbijgangers geprobeerd hebben de slachtoffer te helpen voor de hulpdiensten er waren, “maar we zijn natuurlijk niet opgezet met toeschouwers die hun gsm bovenhalen en respectloos beginnen filmen en dit online delen, nog voor familieleden van de slachtoffers ingelicht zijn. Dit valt sterk te betreuren, vooral voor de slachtoffers en hun familie. Het valt eveneens te betreuren dat de hulpverleners tijd verliezen door deze toeschouwers te moeten aanspreken en van de plaats te verwijderen.”

Dat gedrag stelt zich meer dan vroeger, zegt een woordvoerder van de politiezone. “Door de opkomst van de smartphone gebeurt het veel meer dat mensen ongevallen filmen of foto’s maken. Dat is te betreuren, en al zeker als ze de hulpverleners daardoor hinderen.”

“Aasgieren”

De politiezone reageert daarmee op een vlammende post van een agent op Facebook. Die had maandag fors gereageerd op de vele kijklustigen, die maandag afkwamen op het zware ongeval in Houthalen-Helchteren waarbij een 64-jarige bestuurder inreed op een boel andere wagens. De agent viseerde daarbij de vele mensen die zich als “aasgieren”, zoals de agent het omschrijft, gedroegen.

Op sarcastische wijze richt hij zich tot de kijklustigen. “Bedankt, uw aanwezigheid was werkelijk een meerwaarde. Bedankt dat u ons en de andere hulpdiensten totaal niet hinderde om ons werk te doen. Bedankt ook dat u ongegeneerd tussen de wrakken doorliep met uw smartphones in de hand terwijl er nog mensen kermend van de pijn gekneld zaten in hun voertuig. Bedankt ook aan de vrouw die ongegeneerd filmde in een gekanteld voertuig op zoek naar beelden die nog net iets spectaculairder waren dan de rest”, schrijft hij onder meer.

 ©  Tom Palmaers

De agent ergerde zich ook aan de grote groep kijklustige die op het grote kruispunt op de Grote Baan ging staan en het verkeer zo hinderde. “Sorry dat ik na vijfmaal u weg te sturen u telkens terugkwam. Mogelijk was ik niet duidelijk genoeg. Sorry dat we ons niet volledig op ons gemak voelden om onze voertuigen onbeheerd achter te laten tijdens onze vaststellingen, mogelijk ligt het aan ons en zijn we iets te wantrouwig toen jullie als aasgieren errond cirkelden, mogelijk wilden jullie gewoon toezicht houden zodat er niets uit de voertuigen gepikt werd.”

Hij richt zich ook tot een bestuurder van een wagen die vertraagde in de file en met zijn smartphone begon te filmen. “Sorry dat u hiervoor een boete zal ontvangen. Sorry dat ik daarna niet genoeg tijd voor u had toen u verhaal kwam halen waarom ik uw nummerplaat noteerde. Ik begrijp dat u zich onheus behandeld voelt”, klinkt het op even sarcastische toon.

Hij hekelt ook dat de kijklustigen de coronamaatregelen niet naleefden door veel te dicht bij elkaar te gaan staan en een vrouw die een selfie wilde nemen met op de achtergrond de slachtoffers die op brancards weggebracht werden. “Jullie moesten jullie allemaal diep schamen, maar dat is nu net het probleem. Schaamtegevoel, dat hebben jullie niet”, besluit hij.

 ©  cn

 (gjs)

Nu in het nieuws