Cathy Berx ©  Dieter Telemans

Cathy Berx betreurt weekend vol feestgedruis: “Ik vraag gelijke inspanningen van iedereen”

Er viel wat te vieren afgelopen weekend in Antwerpen. Antwerp won de Beker, Beerschot verwierf de titel in 1B en moslims vierden het Offerfeest. Het feestgedruis dat daar her en der mee gepaard ging, zag Antwerps gouverneur Cathy Berx niet graag gebeuren. “Ik betreur dat ten zeerste en veroordeel dat scherp”, zegt ze maandag in een reactie.

JoRo

De meeste Antwerpse voetbalfans en het gros van de mensen uit de moslimgemeenschap hielden zich afgelopen weekend keurig aan de opgelegde corona-afstandsregels, maar hier en daar doken beelden op van feestvierders die het niet zo nauw namen met die voorschriften. “Ik betreur dat ten zeerste en veroordeel dat scherp”, zo reageert gouverneur Berx streng in een mededeling.

Ook voor de feestende voetballers van Antwerp en Beerschot is ze niet mals. “Het onverantwoorde gedrag van verschillende voetbalspelers op en rond het veld was helaas een gemiste kans om een duidelijk voorbeeld te stellen voor alle supporters, voor al onze inwoners. Als we zo snel als mogelijk willen terugkeren naar de ‘normale situatie’, dan vraagt dat nu gelijke inspanningen van iedereen, zonder onderscheid”, zegt Berx, die erkent dat het niet prettig en evident is om zulke grote clubmomenten ingetogen en in beperkte kring te vieren.

Offerfeest

Dat laatste gold ook voor de moslimgemeenschap die één van haar jaarlijkse hoogtepunten, het Offerfeest, in beperkte en bescheiden versie moest organiseren. Cathy Berx dankt de vele uitbaters van slagerijen, vrijwilligers, moskeeën en alle anderen die bijdroegen aan de goede voorbereiding om het feest op een verantwoorde manier te laten plaatsvinden.

Maar aan zij die voorbije dagen afgereisd zijn naar een thuisland buiten de Europese Unie waar een reisverbod geldt, roept Berx uitdrukkelijk op om de verplichte thuisquarantaine zeer strikt uit te voeren en te respecteren.

“Ik herhaal: Als we het sociaal leven nú, voor een zo kort mogelijke termijn van vier weken, heel drastisch reorganiseren en ons daar met zijn allen aan houden, is de kans het grootst dat we het aantal besmettingen drastisch kunnen terugdringen en de gewenste microchirurgische aanpak mogelijk wordt”, zegt de Antwerpse gouverneur.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS