Schepen Koen Anciaux en voorzitter Eric Stroobants van de kerkfabriek in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle. ©  Stad Mechelen

Verlichting in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk na ruim 50 jaar aan vervanging toe

Mechelen -

De stad en de kerkfabriek maken 180.000 euro vrij om de elektrische installatie en de verlichting in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk volledig te vernieuwen. Dat gebeurt volgend jaar.

svh

Nadat de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakte, volgde in de periode 1962-1968 een restauratie van het interieur onder leiding van architect Jan Lauwers. Hij maakte er zijn levenswerk van. Het meest in het oog springend zijn de glasramen die hij ontwierp. Ook de sobere verlichting is zijn ontwerp. Maar na ruim vijftig jaar zijn er voor de kegelvormige armaturen geen vervanglampen meer beschikbaar. Ze verbruiken ook veel energie.

Omdat de kerkfabriek niet over de kennis of over de financiële middelen beschikte om de verlichting te vernieuwen, nam de stad in 2013 al het bouwheerschap over. In de meerjarenbegroting heeft Mechelen 120.000 euro ingeschreven voor de investering.

Tegelijk wordt ook de elektrische installatie van de kerk vernieuwd. “Het onderhoud van al onze monumentale gebouwe, zal zo veel mogelijk op een duurzame manier gebeuren. Bij vernieuwing van verouderde verlichtingsinstallaties kiezen we altijd voor ledverlichting”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio