©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Vijfde titel in zeven jaar voor Beerschot: door de grote poort naar 1A

De promotie was dan al wel een feit, met een vijfde titel in zeven jaar stapt Beerschot door de grote poort naar 1A. De Mannekes toonden op het veld van OHL iets wat al een hele voorbereiding ontbrak: efficiëntie. De kers op de taart voor Hernan Losada en co is binnen.

Eindelijk! Bijna vijf maanden na de heenwedstrijd op het Kiel was het zover. Aan Den Dreef in Leuven stonden OHL en Beerschot tegenover elkaar voor deel twee van de promotiefinale. Door de beslissing op de Algemene Vergadering van de Pro League op vrijdag werd dan wel de angel en de spanning uit de wedstrijd genomen. Wat er op het veld ook gebeurde, exact over een week treden beide ploegen aan in 1A. Hernan Losada en zijn Mannekes trekken dan naar Oostende, Marc Brys en zijn spelers ontvangen op maandag Eupen. Tenzij de coronacrisis er nog anders over beslist uiteraard.

 ©  Photo News

Wie nu hoopte op twee ploegen die van bij het eerste fluitsignaal met open vizier ten strijde trokken, kwam zondagavond bedrogen uit. De tickets voor 1A mogen dan wel al klaar liggen, er stond nog wel degelijk iets op het spel: de titel en de eer. Vrij vertaald: de winnaar treedt via de grote poort tot de grote jongens toe, de verliezer via een achterpoortje - met dank aan corona en Waasland-Beveren.

“Na zeven weken van voorbereiding gaan we deze wedstrijd niet laten schieten omdat de promotie al een feit is”, was Brys duidelijk. Losada wilde koste wat het kost het “fantastische parcours afronden met de kers op de taart”. Bovendien mag de winnaar straks ook een ronde later starten in de Beker van België.

In de openingsfase was het dan ook aftasten. Beerschot dreigde met halve kansjes via Noubissi en Tissoudali, OHL kwam pas halfweg de eerste helft onder stoom. En hoe! Vanhamel ranselde afstandsschoten van Maertens en Henry uit zijn doel, Duplus en Henry mikten hun kopbal naast. De beste kans was echter voor Sowah. De Ghanees haalde hard uit, maar zag zijn poging via de onderkant van de lat terug het veld in botsen.

 ©  Photo News

Met klamme handjes kwam Beerschot net voor rust dan toch op voorsprong. Holzhauser mocht tot drie keer toe een hoekschop nemen. En drie keer is scheepsrecht, ook voor de Oostenrijker. Al zag hij wel een olympisch doelpunt door de neus geboord. Aan de eerste paal knikte Schuermans de scherpe hoekschop van de Kielse strateeg in eigen doel. Die arme Schuermans toch. De centrale verdediger kreeg dan wel een plaatsje in het elftal van het seizoen in 1B, de Limburger lijkt vaak de tegenslag als een magneet naar zich toe te trekken. Zo maakte hij in het shirt van Westerlo in het seizoen 2015-2016 alleen al maar liefst drie eigen doelpunten.

Beerschot juichte, al zag het er allemaal een beetje bizar en onwennig uit. Na de kritiek van Marc Van Ranst op de groepsknuffels bij stadsgenoot en bekerwinnaar Antwerp besliste de Pro League dat te uitbundig vieren niet was toegestaan. We zagen een paar vuistjes en high fives, dat wel. Maar het was toch vooral vieren in de eigen ‘bubbel’.

 ©  Photo News

Een knal op de lat van Bourdin en Ngawa die in de kluts meer geluk kende dan ploegmaat Schuermans bezegelden nog voor rust bijna het lot van de Leuvenaars, maar vroeg in de tweede helft volgde dan toch de knock-out voor het team van Brys. Tissoudali zorgde in een warrige fase al snel voor de 0-2, Noubissi gaf met een gekruist schot in de verste hoek het definitieve nekschot. Een moedig Leuven ging nog strijdend ten onder, maar kwam niet verder dan een eerredder van Perbet. De onfortuinlijke Sowah trof nog een tweede keer de lat.

Het debuut van Brys werd in de slotfase zelfs nog pijnlijker. In de toegevoegde tijd maakte Placca er nog 1-4 van. En zo sluit Beerschot een uitzonderlijk parcours van eerste provinciale tot 1A af met vijf titels in zeven jaar. Straf! En een mentale boost in aanloop naar de openingswedstrijd op het veld van KV Oostende.

Kersten Steurbaut

 • DEEL JOUW FOTO!

  Heb jij jouw gevel ook versierd in Beerschotkleuren voor de promotiefinale? Stuur jouw foto dan naar hier@reageren.be! Graag ook jouw stad, gemeente of district vermelden.
 • Beerschot en OHL zitten al in 1A, maar wie wordt kampioen?

  Naar de promotiefinale werd al maandenlang in spanning uitgekeken, maar vrijdag al kwam er geweldig nieuws: zowel Beerschot als OH Leuven speelt volgend seizoen in 1A. Twee promovendi dus, maar deze wedstrijd heeft wel degelijk ook nog sportief belang. Enerzijds om de kampioen te bepalen, anderzijds omdat de winnaar van 1B een ronde later instapt in de Beker van België. Bovendien wou men vermijden dat Westerlo, als leider in het algemene klassement, een zoveelste juridische veldslag in gang zet. Wie pakt vandaag de trofee aan Den Dreef? Volg hier de coronaveilige beleving vooraf en de wedstrijd zelf vanaf 19u!
 • Het wonderbaarlijke parcours van Beerschot: van eerste provinciale naar eerste klasse

  Wat in de zomer van 2013 nog utopisch klonk, is vandaag werkelijkheid geworden. Beerschot speelt opnieuw op het hoogste niveau. Vanuit eerste provinciale naar eerste klasse in nauwelijks zeven jaar. Ongezien in het Belgisch voetbal. We recapituleren het paarse sprookje in zeven hoofstukken.

 • Aartselaar

  Aartselaar

  Aartselaar
 • Deze maatregelen neemt OHL voor promotiefinale tegen Beerschot: mondmaskers, looplijnen, helft pers geweigerd

  OHL is klaar om zondag de promotiefinale tegen Beerschot zo veilig mogelijk te laten verlopen. Voor iedereen behalve de spelers zijn mondmaskers verplicht, overal in het stadion zijn looplijnen uitgetekend en om voldoende afstand te kunnen houden, worden de helft van de persaanvragen geweigerd. Ondertussen kiezen de meeste Leuvense cafés er voor om uit veiligheidsoverwegingen de wedstrijd niet uit te zenden.

 • Terugblik naar confrontaties tussen Beerschot en OHL afgelopen seizoen: Losada temde het zwarte beest van Vreven

  Beerschot verdedigt zondag aan Den Dreef een krappe 1-0 voorsprong uit de heenmatch van de promotiefinale, die intussen alweer ruim vier maanden achter ons ligt. Even een opfrisser: hoe verging het de Mannekes nu weer tegen de Leuvenaars dit seizoen?

 • COMMENTAAR. Na zeven jaar vagevuur is Beerschot terug

  Eindelijk! Na zeven emotionele jaren in het vagevuur speelt Beerschot volgende week opnieuw bij de grote jongens. Zeven jaar na het faillissement van K. Beerschot AC promoveert K. Beerschot VA in principe (*) weer naar 1A.

 • Het wedstrijdblad voor vandaag

  Het wedstrijdblad voor vandaag

  Het wedstrijdblad voor vandaag
 • Selectie

  OH Leuven

  Coach Marc Brys selecteerde volgende spelers:


  Basiself:
  Keet, Thsimanga, Schuermans, Ngawa, Aguemon, Henry, Mercier, Sowah, Duplus, Kotysch en Maertens

  Wisselspelers:
  Ravet, Hubert, Limbombe, Ouedraogo, Myny, Raemaekers, Vekemans, Perbet en Croizet

 • Selectie

  K. Beerschot V.A.

  Coach Hernan Losada selecteerde volgende spelers:


  Basiself:
  Vanhamel, Prychynenko, Frans, Dom, Holzhauser, Noubissi, Bourdin, Pietermaat, Sanusi, Tissoudali en Grisez

  Wisselspelers:
  Lejoly, Placca, Maes, Ibara, Aloë, Vorogovskiy en Brogno

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws