© atv

Betoging tegen avondklok in Antwerpen gaat online

Het platform Help De Horeca organiseert samen met de groepering Vrij Ondernemen België een online betoging tegen de avondklok en tegen de meest recente reeks van coronamaatregelen. Los daarvan pleiten nog eens 250 Antwerpse horecaondernemers in een open brief aan het Antwerpse stad- en provinciebestuur voor compensatiemaatregelen.

Bron: atv

“Laat dit stoppen”, zo luidt de noodkreet van de organisatoren van de betoging. “In Antwerpen-centrum werden amper twintig besmettingen vastgesteld. De recente, strenge maatregelen zijn niet in verhouding met die cijfers”, zegt Johan Tisson van Help De Horeca. “Het lijkt erg gevoelig te liggen om bepaalde wijken en straten aan te spreken en daar te handhaven. De koe wordt niet bij de hoorns gevat en daarom wordt nu de hele provincie lamgelegd.”

In eerste instantie was het de bedoeling een betoging te organiseren, komende woensdag op de Grote Markt in Antwerpen. “Maar we zijn binnen de 24 uur teruggefloten.” En dus gaat de betoging online in die zin dat de organisatoren tegen woensdag zo veel mogelijk handtekeningen willen inzamelen om die vervolgens te overhandigen aan burgemeester De Wever. “Met de vraag om onze boodschap federaal over te brengen.”

In die boodschap wordt onder meer gevraagd om de avondklok op te heffen. “Want zo’n avondklok is een beroving van de vrijheid van de mens. Het virus is niet besmettelijker om middernacht dan overdag. Men kan ook gewoon meer handhaven ’s nachts”, zegt Tisson. “Verder wordt er gevraagd om de bubbels opnieuw te vergroten naar tien personen, om lokale lockdowns te organiseren, om evenementen opnieuw te laten doorgaan conform de afspraken van juli en augustus en de mensen opnieuw normaal te laten shoppen.”

Open brief

Daarnaast pleiten nog eens 250 Antwerpse horecaondernemers in een open brief aan het Antwerpse stads- en provinciebestuur voor compensatiemaatregelen. "Het heropstarten en sluiten van onze zaken kost ons, los van het dagelijkse verlies, heel veel geld”, klinkt het. "Eigenlijk kunnen de meesten van ons niet anders dan hun zaak sluiten om de putten niet groter te maken.” De ondernemers willen dat de stad en de provincie hun verantwoordelijkheid nemen. Ze geven als voorbeeld de compensatiepremie van 500.000 euro die Brussels burgemeester Philippe Close recent toezegde aan de foorkramers, na het afgelasten van de Zuidfoor.  

MEER OVER Coronavirus