Jean-Marie Dedecker. ©  BELGA

Besmette Antwerpenaars die quarantaine in tweede verblijf kwamen uitzitten, keren vrijwillig terug naar huis

De twee Antwerpenaren die positief getest hebben op het coronavirus en naar Middelkerke kwamen om daar hun quarantaine uit te zitten, zijn terug naar huis vertrokken. Dat gebeurde vrijwillig, bevestigt burgemeester Jean-Marie Dedecker.

Afgelopen weekend ontstond heel wat commotie toen bleek dat twee mensen die positief testten op het coronavirus toch naar hun tweede verblijf in Middelkerke waren afgezakt. In een gebouw met 112 bewoners, onder wie enkele hoogbejaarden wilden ze in quarantaine gaan. “Het is mij ter ore gekomen dat ze hier hun quarantaine komen uitzitten”, reageerde burgemeester Dedecker. “Dat was in een flatgebouw met niet minder dan 112 eenheden”, zegt de burgemeester. “Ik was daar dus niet in het minst mee opgezet en verwittigde de waarnemend gouverneur. Die liet me echter weten dat ik wettelijk niet bij machte was om die personen terug naar huis te sturen.”

Het tweetal keerde nu echter vrijwillig terug naar huis. “Daar zal de sociale druk en het commentaar op diverse sociale media wellicht veel mee te maken hebben”, voegt Dedecker eraan toe. “Ik ben niettemin heel blij dat ze de eer aan zichzelf hebben gehouden en de ernst van de situatie hebben ingezien. In het appartementsgebouw verblijven ook nogal wat oudere mensen en ik hoef niet te vertellen dat die bijzonder kwetsbaar zijn voor het virus.”

Waarnemend gouverneur Martens roept intussen op om absoluut thuis te blijven indien je ziek bent. “Het is echt niet de bedoeling om om de quarantaine uit te zitten naar zee te trekken. Op die manier verspreiden de besmettingen zich. Wie ziek is, symptomen heeft of positief test, blijf thuis.”

(Dany Van Loo)

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS