©  Photo News

Eén dag tropisch warm: KMI kondigt code geel (en oranje) af, lokaal felle onweersbuien

Het venijn zit in de staart: na een middelmatige juli sluit de 31ste de maand allicht af als warmste dag van het jaar. Met temperaturen tot 37 graden wordt het vandaag tropisch warm. Het KMI kondigt voor het hele land code geel af, één provincie krijgt zelfs code oranje.

Juli deed het dit jaar verrassend gewoontjes, toch krijgen we vandaag nog een pittige 36 graden op ons bord. Aan zee denken weermannen dat het kwik tot 33 graden haalt, op de Hoge Venen wordt het 30 graden en in Henegouwen kan de temperatuur zelfs oplopen tot 37 graden. Zweten en puffen dus, al is het morgen grotendeels alweer voorbij, dan daalt het kwik alweer tot een 27 a 33 graden.

Toch waarschuwt het KMI voor zulke hoge temperaturen met kleurcode geel. Dat betekent dat we voorzichtig moeten zijn en het aangeraden is om ouderen en zwakkere mensen meer water te laten drinken en dat ze beter uit de zon blijven. Bij code oranje - afgekondigd als het warmer wordt dan 34 graden en dus actief in de provincie Henegouwen - worden enkele maatregelen noodzakelijk. Dan moeten we regelmatig drinken, ons lichter kleden, de dag in koelere ruimten doorbrengen en licht verteerbaar voedsel in kleinere porties eten.

Tegen de avond kan het weer wat ontaarden in onweersbuien, zeker in het westen van het land. “De kans is vrij klein”, waarschuwt Noodweer Benelux, “maar als de buien ontstaan kan er hagel en felle wind zijn.”

Code geel in het hele land, behalve in Henegouwen. Zaterdag is er ook nog code geel in de provincie Luxemburg. ©  KMI

Nu in het nieuws