© ATV

Foorkramers trekken massaal naar protest in Brussel: “Ofwel kermissen, ofwel steunmaatregelen”

Wommelgem -

Foorkramers uit heel België reden vrijdagochtend luid toeterend met meer dan 300 vrachtwagens door de stad Brussel. Vanuit Wommelgem was ’s ochtends een grote Antwerpse delegatie vertrokken. “Bijna alle kermissen worden afgelast door burgemeesters, terwijl pretparken en markten wel open mogen blijven.” De kramers willen toch kermissen of voldoende steunmaatregelen.

LEES OOK: Foorreizigers: “Kermis mag niet, maar Bobbejaanland wel. Dat klopt toch niet?”

De Antwerpse foorkramers verzamelden in Wommelgem en reden van daar naar parking C aan de Heizel. Daar zagen ze collega’s van over heel het land. In verschillende stoeten zijn ze dan Brussel in getrokken vanaf 9.30u, goed zichtbaar en hoorbaar.

“We willen zorgen dat de mensen en de politiek ons niet vergeten”, legt Jean-François Vlasselaerts uit, Vlaams voorzitter van de Vereniging der Belgische Foornijveraars. “We willen ofwel kermissen kunnen blijven doen, ofwel voldoende steunmaatregelen krijgen.”

Markten en pretparken wel open

“Bijna alle kermissen zijn afgelast door burgemeesters. We horen van overal dat de gouverneurs hoge druk zetten, omdat ze denken dat kermissen niet op een veilige manier georganiseerd kunnen worden”, zegt Vlasselaerts. “We zien tegelijk dat gelijkaardige dingen allemaal wel open mogen blijven, zoals pretparken en markten. Wij voorzien ook signalisatie, dragen overal mondmaskers, voorzien ontsmettingsgel en reinigen alles voldoende.”

Als de kermissen niet mogen openen, dan moet er voldoende steun volgen. De foorkramers doen ook een oproep naar de gewesten. “Een paar maanden terug waren de steunmaatregelen in Vlaanderen goed. Daar konden we mee verder. In tegenstelling tot de steun in Wallonië en Brussel. Als de steunmaatregelen terug even hoog worden als de vorige keer in Vlaanderen, maar dan over heel België, is dat oké. Maar daar zijn we nog niet zeker van.”

Verkeersproblemen

De manifestatie van vrijdag – die in Brussel op sommige plekken voor verkeersproblemen zorgde – is nog maar de start voor de foorkramers. “We worden amper deftig ontvangen door de bevoegde ministers”, vertelt Guido Herman, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van de foorkramers. “Er zal een werkgroep opgericht worden om een oplossing te vinden voor de foorkramers. Maar we voelen ons gediscrimineerd tegenover de andere sectoren die wel poen pakken. Daarnaast vinden we het ook hypocriet dat op federaal vlak kermissen wel mogen plaatsvinden, maar er plaatselijk wordt beslist om ze toch af te schaffen. Als er niet naar ons geluisterd wordt, dan volgen er meer acties. Dit is dan slechts de amuse-gueule.”

 ©  Photo News

 ©  Photo News

 ©  Photo News

 ©  Photo News

 ©  Photo News