De Zimmertoren krijgt een nieuw dak. © Chris Van Rompaey

Zimmertoren krijgt dit najaar nieuw dak, klok loopt alvast weer juist

Lier -

De stad Lier heeft een aannemer aangesteld voor de restauratie van het dak en het buitenschrijnwerk van de Zimmertoren en het Schippershuis. Gelijktijdig wordt het mechanisme van de Jubelklok grondig vernieuwd. De klok die een tijdje niet helemaal gelijk liep is in afwachting daarvan wel opnieuw juist ingesteld.

Onderzoek door Monumentenwacht bracht aan het licht dat het dak, het schrijnwerk en de glas-in-loodramen dringend onderhoud en herstelling nodig hebben. De bedaking met leien en de aansluitingen voldoen niet meer. Het schilderwerk van het houtwerk vertoont slijtage, waardoor het buitenschrijnwerk op meerdere plaatsen is aangetast. De glas-in-loodramen vertonen verschillende gebreken.

De zoektocht naar een aannemer leverde vijf offertes op. Van Loy & Cie uit Herselt is de goedkoopste en mag het werk dit najaar uitvoeren voor 142.240 euro. Opmerkelijk, de duurste offerte lag 100.000 euro hoger.

Dak eraf 

“Tijdens deze werken is de Zimmertoren voor alle bezoek gesloten, want het dak gaat eraf en de ramen eruit. Terwijl herstellen wij het mechanisme van de Jubelklok. Sommige onderdelen repareren we, andere moeten we vervangen. De voorbije week zorgden we er wel voor dat de Zimmertoren weer de juiste tijd aangeeft. Hopelijk houdt deze herstelling het uit tot in het najaar”, zegt voorzitter Patrick d’Haens van het Zimmertorencomité. (cvr)

zimmertoren.be


MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio