©  BELGAIMAGE

Spontane staking in verschillende Brantano-winkels, faillissement niet uitgesloten

In verschillende vestigingen van schoenenketen Brantano, onderdeel van de noodlijdende modegroep FNG, is woensdagochtend een spontane staking uitgebroken. Dat meldt de christelijke vakbond ACV Puls. De directie sluit een faillissement niet uit.

Aan de basis van de staking ligt een vergissing. Het FNG-personeel kreeg van het sociaal secretariaat een individuele jaarrekening tot eind juli, terwijl dat document normaal pas na een volledig jaar wordt verstuurd.

“Dat veroorzaakte grote paniek in de winkels”, zegt Sven De Scheemaeker van ACV Puls. “Ik heb dan gebeld met Paul Lembrechts (de CEO van FNG,red) en die zei dat het om een vergissing ging. Ze zijn zich aan het voorbereiden op een eventueel faillissement en in het kader daarvan hadden ze SD Worx gevraagd die individuele rekening te maken tot eind juli, maar het was niet de bedoeling dat die in de mailbox van elke werknemer zou terechtkomen.”

Vooral in Antwerpen en West-Vlaanderen besloten werknemers om de winkels niet open te doen. “Ze hebben zelf beslist dat de maat vol is. Ze willen duidelijke antwoorden, liefst vandaag nog”, aldus De Scheemaeker. Onder meer de flagshipstore op de Meir in Antwerpen bleef dicht.

De directie geeft via haar woordvoerder toe dat het uittreksel per vergissing werd doorgestuurd en steekt de schuld op SD Worx, dat “in alle confidentialiteit” de opdracht kreeg “een aantal zaken administratief voor te bereiden in het licht van de vier pistes die bekeken worden voor de toekomst van FNG”.

Besprekingen over de verschillende pistes worden verder uitgewerkt, aldus nog de woordvoerder. Een faillissement behoort wel degelijk tot de mogelijkheden, maar “er wordt gewerkt in de richting van de andere scenario’s”. Na de uitleg van de directie zouden een aantal winkels waar gestaakt werd, de deuren alsnog hebben geopend.

FNG heeft extra geld nodig en de banken willen dat niet meer geven. Een probleem is dat het bedrijf er maar niet in slaagt zijn definitieve jaarcijfers van vorig jaar rond te krijgen. De “onduidelijke situatie waarin de groep zich bevindt” heeft tot verdere vertraging van de auditwerkzaamheden geleid, klonk het dinsdag. Over een aantal transacties in 2018 wil de beurswaakhond FSMA bovendien meer uitleg. 

MEER OVER Bedrijven Mechelen

Nu in het nieuws