Daarom plaatsen vrouwen massaal zwart-witte selfies online

Wie Instagram opent, ziet misschien meer zwart-witte selfies van vrouwen opduiken dan anders. In het bijschrift staat dan de hashtag #challengeaccepted. Met zowel de kiekjes als de beschrijving willen dames elkaar een hart onder de riem steken in deze vreemde tijden, maar er is ook een diepere betekenis. Veel internationale sterren, maar ook BV’s doen alvast mee.

vwh

De voorbije jaren hebben sociale media een aantal virale uitdagingen opgeleverd, gaande van een emmer ijswater over je hoofd gieten tot planken op de vreemdste plekjes. Nu is er een nieuwe trend waarvoor je minder moeite moet de doen en tegelijk een krachtige boodschap in de wereld stuurt.

De ‘Challenge Accepted’-uitdaging, ook wel de ‘Women Supporting Women Challenge’ genoemd, wil dames uitdagen om een zwart-wit selfie online te plaatsen. Dit om pogingen te doen om positiviteit en empowerment van vrouwen te verspreiden tijdens de wereldwijde pandemie.

Volgens een woordvoerder van Instagram is de trend “bedoeld om kracht te vieren, liefde te verspreiden en alle vrouwen eraan te herinneren dat elkaar steunen alles is”. De hashtags krijgen miljoenen posts, onder meer van wereldsterren zoals Jennifer Aniston en Reese Witherspoon. Ook in BV-land wordt er lustig deelgenomen aan de challenge.

Maar er zit meer achter deze steun. “Ik zie veel vrouwen zonder Turkse roots zwart-witte foto’s van zichzelf delen, maar ze kennen de echte reden van de uitdaging niet”, staat er te lezen op het Turkse Instagramaccount BeelzeBoobz.

“In Turkije worden veel vrouwen vermoord - in 2019 bijna 500 vrouwen in totaal, al kennen we de officiële cijfers niet. Deze week alleen al werden meerdere vrouwen om het leven gebracht. De overheid en het gerecht doen niets om dit huishoudelijk geweld tegen te gaan. In ons land zien mensen bij het opstaan altijd een zwart-witte foto op sociale media , de krant en de televisie van een vrouw die vermoord is.”

“De ketting is ontstaan omdat dames hun stem willen laten horen en een eerbetoon willen brengen aan de dames die het slachtoffer zijn geworden van een gruweldaad. Dit om aan te tonen dat hun eigen foto op een dag zomaar in de krant zou kunnen staan. Vrouwen die zwart-witte foto’s delen zonder dit te weten zijn niet van slechte wil, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de echte oorsprong.

Zelf meedoen? Maak een foto van jezelf, deel die met je volgers en vergeet de juiste hashtags niet. Je kunt ook mensen nomineren en zo aansporen om hetzelfde te doen - als zij je niet eerst aanduiden of taggen.

Vastgoed

Jobs in de regio