© atv

Burgemeester De Wever licht extra maatregelen toe: “Geen evenementen betekent géén evenementen”

Ook Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft de bijkomende maatregelen in de provincie Antwerpen en specifiek in zijn stad besproken met gouverneur Berx en de stedelijke crisiscel. De maatregelen zullen in Antwerpen “strikt worden gehandhaafd”, zegt De Wever.

Bron: atv

ATV haalde de burgemeester maandag in de late uurtjes nog voor de camera voor extra toelichting bij de maatregelen. “Als je meerderjarig bent en een evenement of feest wilde organiseren, zal dat niet kunnen doorgaan de komende weken. Geen evenementen betekent géén evenementen in augustus. De jeugdkampen gaan wel door.”

Verder reageerde De Wever nog op de uitlatingen van onder anderen viroloog Marc Van Ranst om niet naar Antwerpen te komen. “Dat is een bittere pil voor onze horeca en ondernemers. Ik zou daar toch wat omzichtiger mee omspringen. Antwerpen was in de eerste golf geen broeihaard, nu wel, maar het is ook de eerste broeihaard die we kennen. Dat heeft toch ook te maken met het feit dat de eerstelijnsgezondheidszorg hier heel sterk uitgebouwd is en die informatie heel snel doorstroomt. Of andere steden er zoveel beter aan toe zijn, betwijfel ik. Het stoort me ook enorm dat Antwerpen nu met de vinger wordt gewezen, of dat bepaalde gemeenschappen worden geviseerd.”

Het heeft volgens De Wever ook geen zin om bepaalde wijken af te sluiten, waar meer besmettingen zijn vastgesteld. “Antwerpen is Antwerpen, grenzen tussen districten, dat is een administratief gegeven, maar in de praktijk bestaan die niet. Het heeft geen zin om een aanpak per wijk of district te doen.”

Persoonlijk is de Antwerpse burgemeester geen voorstander van de mondmaskerplicht op straat. “We weten dat mensen veel meer aan hun gezicht zitten en dat de afstand vaak niet meer bewaard wordt omdat ze denken dat ze voldoende beschermd zijn. Maar er zit wel een handhavingslogica in. Je moet het masker dragen zodra je buitenkomt. In Antwerpen zal dat ook gelden.”

De Antwerpse burgemeester zal verder “de evolutie van de situatie nauw blijven opvolgen om eventuele bijkomende maatregelen te nemen indien die noodzakelijk zijn” en roept iedereen op om “de regels na te leven en zijn persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen.”

MEER OVER Coronavirus