OVERZICHT. Avondklok en telewerk verplicht in provincie, evenementen verboden in stad Antwerpen en randgemeenten

Antwerpse Provinciale Crisiscel neemt in navolging van de Nationale Veiligheidsraad bijkomende maatregelen. Onder meer een avondklok wordt ingesteld, er zal op het publieke domein een mondmaskerplicht gelden en telewerk wordt verplicht, tenzij het volstrekt onmogelijk is. Voor de stad Antwerpen en de randgemeenten gelden daarbovenop nog extra maatregelen.

“De epidemiologische situatie in de regio Antwerpen dwingt ons er helaas toe om bovenop de bijkomende maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen, aanvullend aangepaste maatregelen te nemen”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx.

De maatregelen gaan pas in nadat het volledige besluit klaar is en ondertekend door gouverneur Cathy Berx. “Maar maak er nu alstublieft geen lange nacht van”, vraagt Berx. “De impact van COVID-19 kan even erg zijn voor jonge mensen als ze zwaar ziek worden dan voor ouderen.”

Berx doet ook een oproep om nu niet meer naar de regio Antwerpen te komen als dat niet noodzakelijk is. “Blijf zoveel mogelijk thuis”, zegt ze. “Ga niet elders feesten, breng uzelf en anderen niet in gevaar.” Een echt verbod voor zo’n verplaatsingen is er echter niet en er gaan geen wijken of gemeenten volledig ‘op slot’.

Deze maatregelen worden ingevoerd in de provincie:

- In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30u en 6.00u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (naar het werk, het ziekenhuis,...).

- Cafés en restaurants sluiten om 23.00u.

- In de provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis)

- In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

- In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

- Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: u gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

- Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

- Individuele contactsporten worden verboden.

- Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar

BIJKOMENDE MAATREGELEN IN STAD EN RANDGEMEENTEN

In de meest getroffen zone (stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen.

- Alle evenementen en feesten zijn ten strengste verboden, feestzalen sluiten.

- Alle fitnesscentra sluiten

Evenwicht gezocht

“We brengen het sociaal leven op een heel laag pitje”, vindt Berx. “Winkels blijven wel open. We hebben een evenwicht gezocht en op basis van epidemiologische analyses maatregelen genomen, we hebben niet gefixeerd op activiteiten waar geen besmettingen door veroorzaakt werden.”

Berx heeft maandag al overleg gepleegd met de burgemeesters in haar provincie en zal dat de komende tijd twee keer per week blijven doen om na te gaan of er nog extra maatregelen nodig zijn én of de huidige maatregelen goed worden nageleefd. “Het is natuurlijk ook aan de burgemeesters om hun inwoners mee te informeren en te sensibiliseren”, zegt ze.

MEER OVER Coronavirus