© atv

Groepering in Antwerpse horeca dreigt met gerechtelijke stappen tegen Marc Van Ranst

Volgens een groep Antwerpse horecaondernemers heeft de oproep van viroloog Marc Van Ranst om Antwerpen voorlopig niet meer te bezoeken de stad “omgetoverd in een spookstad”. De groep overweegt zelfs gerechtelijke stappen tegen Van Ranst. “Er is een totale lockdown gecreëerd zonder het woord effectief uit te spreken”, vinden ze.

In een open brief aan onder meer gouverneur Cathy Berx en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet de groep ‘Help de Horeca’ zijn beklag over het fors teruggevallen horecabezoek in Antwerpen. “Annuleringen zijn niet meer te tellen, de cafés zijn leeg, de restaurants sluiten vroeger, gewoon omdat de angst erin zit”, klinkt het.

“Angst voor het virus dat volgens de cijfers zich situeert in bepaalde wijken en straten. Door de veralgemening van de heer Van Ranst is de paniek ook bij de horecaondernemer toegeslagen.”

“Straf ons niet helemaal af”

De heropening van de horeca op 8 juni heeft volgens de organisatie een maand lang niet voor een stijging in de besmettingscurve gezorgd. “Dat getuigen de experten die de regering adviseert”, klinkt het.

“Volgens diezelfde experten komt de broeihaard van de heropflakkering voort uit bijeenkomsten zoals huwelijken. Dus straf ons niet helemaal af! Want anders zien wij ons genoodzaakt om collectief te sluiten, niet omdat we willen, maar omdat we moeten!” De groep heeft het over een “niet te overzien economisch bloedbad waarbij duizenden mensen op straat komen te staan” en vraagt om “op een correcte manier” te communiceren dat de Antwerpse horeca wél een veilige plek zijn om te vertoeven.

“Wij hebben alle maatregelen ingevoerd en zullen deze blijven respecteren, zolang het nog kan”, luidt het.