© ATV

Groendienst sproeit met grondwater van werf General Motors

Antwerpen -

Het pompwater dat bij de sloop en de sanering van de gebouwen en gronden op de voormalige site van General Motors in de Noorderlaan vrijkomt, zal hergebruikt worden door de stedelijke groendienst. Die zal het gezuiverde water vooral gebruiken voor het sproeien van planten in het district Ekeren.

De tijdelijke maatschappij De Meuter-Aertssen is vorig jaar gestart met de sloop van gebouwen op de negentig hectare grote site van General Motors tussen Luchtbal en de haven. De bovengrondse gebouwen zijn ondertussen verdwenen.

“Nu verwijderen we de ondergrondse leidingen en constructies tot zes meter diep. Om die werken uit te voeren, pompen we heel wat grondwater weg. Een groot deel van dat water injecteren we in de nabijheid opnieuw in de grond. Het resterende water kan worden opgehaald door bedrijven en gemeentelijke diensten”, zegt projectdirecteur Kurt Van Stappen.

De aannemer doet daarvoor een beroep op het project Opensource. “Op tientallen bouwwerven verdwijnen continu grote volumes grondwater ongebruikt in de riolering. Tegelijkertijd zijn vele grootverbruikers in tijden van groeiende waterschaarste nog steeds aangewezen op leidingwater of oppervlaktewater. Wij zorgen ervoor dat dit water bij de juiste bedrijven terechtkomt”, zegt de projectcoördinator van Opensource Yoeri Bellemans.

Ook de stad Antwerpen gaat gebruikmaken van het gezuiverd grondwater van de voormalige GM- site. Met een grote container zal achtduizend liter worden opgehaald en nog eens 3.500 liter met gietvat. Het water dient om vooral het Ekers groen vochtig te houden. (pvdp)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio