Schepen Koen Anciaux schrok toe hij zaterdag zag dat een onbekende zich voordeed als de politicus op Instagram. © Joren De Weerdt

Schepen Koen Anciaux slachtoffer van identiteitsdiefstal

Mechelen -

Mechels schepen Koen Anciaux werd afgelopen weekend het slachtoffer van identiteitsdiefstal. Een onbekende maakte een vals account op Instagram dat als twee druppels water leek op dat van Anciaux en hengelde naar contact- en bankgegevens van zijn vrienden.

Het was schrikken voor Mechels schepen Koen Anciaux (Vld-Groen-m+) toen hij zaterdag ontdekte dat een onbekende zich op Instagram voordeed als de politicus. “Iemand maakte een account aan dat precies leek op dat van mij”, klinkt het. “De foto’s waren exact hetzelfde. Alleen in de gebruikersnaam zat een verschil. Er stond Koen Anciauxx, met dubbel x. Het account contacteerde ook enkele Facebookvrienden.”   

Bizar berichtje

De onbekende hengelde bij Anciaux’ vrienden naar bank- en contactgegevens. “Het begon met het bizar berichtje ‘Kan je mij uw gsm-nummer schrijven?’”, legt Anciaux uit. “De meeste mensen trapten er niet in, maar sommigen gaven toch hun telefoonnummer. Zij kregen een sms met een code die ze ergens moeten ingeven, wat een aantal mensen ook effectief gedaan heeft. Gelukkig leed niemand schade, al heeft een iemand wel preventief haar bankkaart laten blokkeren.”

Het account is intussen verwijderd en de politie is een onderzoek gestart naar de oprichter ervan. Het is niet de eerste keer dat Anciaux het slachtoffer werd van identiteitsdiefstal. “Enkele jaren geleden werden mijn foto’s gebruikt op een Frans Facebookaccount. Zij gebruikten wel een andere naam. Het geeft telkens een vies gevoel.”

Stijn Van de Sande

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio