BOEK. Adeline Dieudonné - Het echte leven

Iets meer dan tweehonderd bladzijden lang zit je je af te vragen wat je eigenlijk aan het lezen bent, tot je aan het eind beseft dat je met ‘Het echte leven’ een verborgen juweeltje in je handen houdt.

Verborgen is als term niet helemaal correct natuurlijk, want Adeline Dieudonnés uit de kluiten gewassen novelle werd door het gereputeerde Nederlandse magazine Vrij Nederland tot thriller van het jaar gekozen. Wat maakt deze debuutroman van deze Waalse schrijfster zo speciaal? Allereerst het vertelstandpunt. We zien het verhaal zich ontrafelen door de ogen van een tienjarig vroegrijp meisje, dat met lede ogen toeziet hoe haar gewelddadige vader haar onderdanige moeder keer op keer toetakelt en hoe haar jongere broertje Gilles daaronder lijdt. Zelf vlucht het meisje weg in haar liefde voor de natuurwetenschappen, waarvoor ze een buitengewone aanleg blijkt te hebben en in magish-realistische dromen waarin dieren en sprongen in de tijd de hoofdrol spelen.

Het boek bezorgt je heel wat onbehaaglijke momenten, maar is zo goed geschreven, bezit zo veel inzicht in de condition humaine dat ook het onvermijdelijke einde verteerbaar blijft. Is dit een thriller? Who cares?  (ged)

MEER OVER Boekrecensies

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio