©  ISOPIX

Mechelen en Willebroek schrappen alle evenementen, ook algemene mondmaskerplicht in Willebroek

De stad Mechelen sluit zich zondag aan bij de maatregelen die Antwerps gouverneur Cathy Berx aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals het verkleinen van de toegelaten sociale bubbel. Daarbovenop schort Mechelen alle publieke en private evenementen op en moeten wedstrijden van sportclubs achter gesloten deuren plaatsvinden. Ook Willebroek schrapt alle evenementen en voert bovendien een algemene mondmaskerplicht in.

blg

“Ik ben tevreden dat er meer duidelijkheid is en juich de communicatie van de gouverneur toe”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld). “In de huidige context zou het absoluut niet wijs zijn om andere maatregelen te nemen dan in andere delen van de provincie. Ik besef dat dit harde maatregelen zijn, maar ze zijn noodzakelijk willen we een nieuwe lockdown afwenden.”

Vandersmissen vraagt in navolging van de gouverneur ook dat zijn inwoners hun tien vaste contacten voor de komende vier weken opschrijven. Op het openbaar domein mag sowieso niemand nog met meer dan tien personen samenkomen.

Eerder deze week besloot Mechelen al om bovenop de federale verplichtingen een algemene mondmaskerplicht in te voeren op het openbaar domein in de volledige Mechelse binnenstad - het gebied binnen de vesten - en op de parkings van winkelketens. In tegenstelling tot in de stad Antwerpen blijft het aantal besmettingen in Mechelen wel nog beperkt. 

Ook in Willebroek

Ook de gemeente Willebroek schrapt alle geplande evenementen tot eind augustus, inclusief buurtfeesten, eetdagen en speelstraten. Op het hele openbaar domein van de gemeente wordt bovendien het dragen van een mondmasker verplicht, behalve tijdens het consumeren, sporten of fietsen. “De speeltijd is voorbij”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). “Willebroek, blijf in je bubbel.”

Willebroek telde de voorbije week tien nieuwe besmettingen met het virus. “Ik stel vast dat ondanks onze enorme inspanningen om de inwoners te sensibiliseren, er geen beterschap komt”, zegt Bevers. “We moeten nu een stap verder gaan. Onze veiligheidsdiensten drijven de controles op en zullen streng optreden wanneer ze merken dat maatregelen niet worden nageleefd.”

Willebroek sluit zich verder aan bij de Eerstelijnszone Klein-Brabant Vaartland en de lokale huisartsenkring om aan lokaal contactonderzoek te doen, in de hoop eventuele regionale uitbraken snel in kaart te kunnen brengen en daarop in te spelen.

“Ik ben meer dan tevreden dat onze gouverneur de aanzet heeft gegeven tot duidelijke en striktere maatregelen”, aldus nog Bevers. “Ik hoop dat elke Willebroekenaar zich aan de maatregelen zal houden om zo samen het virus een halt te kunnen toeroepen. Verder begrijp ik dat deze nieuwe maatregelen hard zijn voor onze bewoners en verenigingen. We bekijken welke verdere ondersteuning we hen kunnen bieden.”

Mondmasker verplicht in hele Zoo en Planckendael

Ook in de Zoo Antwerpen en het Mechelse dierenpark Planckendael is een mondmasker vanaf dit weekend in het hele domein verplicht. Tot nu toe was dat alleen in de gebouwen en op de drukste plaatsen het geval. De dierentuinen delen mondmaskers uit aan de ingang.

De Zoo en Planckendael wijzen er op hun website op dat los van de mondmaskerplicht het afstand bewaren van andere bezoekers de regel blijft en er nog steeds met een beperkte capaciteit wordt gewerkt om drukte te vermijden. Er wordt ook her en der alcoholgel voorzien om de handen regelmatig te kunnen ontsmetten.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS