De Grote Markt in Turnhout. 

De Grote Markt in Turnhout. ©  Wouter Adriaensen

Mondmaskerplicht verspreidt zich ook over Kempense regio: verplichting in heel Turnhouts centrum

De grote Kempense gemeenten voeren vanaf zaterdag een mondmaskerplicht in winkelstraten in. Turnhout gaat daarin het verst: mondmaskers zijn er verplicht in het hele centrum tussen ring en kanaal en op alle winkelparkings buiten de ring.

gvn

“De Turnhoutse cijfers zijn niet slecht en dat willen we zo houden”, zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA). “Daarom kiezen we voor een drastische, duidelijke aanpak. Iedereen vanaf 12 jaar die zich in het centrum en op alle winkelparkings verplaatst, draagt een mondmasker. Er zijn vier uitzonderingen: een mondmasker is niet verplicht als je op een bank zit en voldoende afstand bewaart, wanneer je in de auto zit, wanneer je zittend iets eet of drinkt met afstand of in je bubbel of wanneer je om medische redenen geen masker kunt dragen.”

Mol voert de mondmaskerplicht in de stationsomgeving, de Welzijnssite Ten Hove, de uitgaansbuurt Corbiestraat, inclusief het deel tussen Rondplein en station en in het winkelgebied in. Dat winkelgebied omvat de Graaf de Broquevillestraat tot en met de Statiestraat, het Baron van Eetveldeplein, Laar, de Boerenkrijgstraat, Voogdijstraat, Kloosterstraat, Lakenmakersstraat, Boomgaardstraat en het Rondplein.

Opvallend is dat ook in de toeristische trekpleister Postel het mondmasker verplicht wordt, en wel in de Frietstraat, de dorpskern tussen de Kasteelstraat en de Reuselseweg, de parking en het publiek toegankelijke gedeelte van de abdij.

Geen masker voor fietsers

Herentals verplicht het dragen van een mondmasker in het winkelkerngebied, dat de Zandstraat, de Bovenrij, Grote Markt en Hofkwartier omvat. In Geel bekrachtigt het stadsbestuur maandag de voorlopig getroffen maatregel om het mondmasker te verplichten in de Nieuwstraat, de Markt en in Pas tot de huisnummers 113 en 96.

De meeste andere, kleinere gemeenten in de Kempen beperken zich tot controle op de maatregelen die de nationale veiligheidsraad heeft opgelegd. Alleen Beerse voert de mondmaskerplicht ook in het kernwinkelgebied in. Dat gebied omvat de Lindenlaan tot de Melkerijstraat, de Gasthuisstraat tot de Boudewijnstraat, de Vredestraat en de Kerkstraat. In Beerse geldt dat verbod alleen voor voetgangers. Fietsers moeten dus geen masker dragen, zolang ze op de rijweg rijden. 

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio