©  Sven Van Haezendonck

Mechelen verplicht dragen van mondmasker in binnenstad

De stad Mechelen heeft vrijdagmiddag beslist om vanaf zaterdag 25 juli verscherpte coronamaatregelen in te voeren. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt het dragen van een mondmasker verplicht in de volledige binnenstad en op de parkings van winkelketens.

bap

Naar aanleiding van de bijkomende maatregelen door het nationaal crisiscentrum, ziet de stad zich genoodzaakt om in de volledige Mechelse binnenstad, het gebied binnen de vesten, het dragen van een mondmasker te verplichten. Verder is een mondmasker ook vereist tijdens markten, op de parkings van winkelketens, in wachtrijen aan winkels of afhaalzaken, en in de publieke ruimtes van alle openbare gebouwen.

Verder geldt deze maatregel ook bij verplaatsingen in fitnesscentra en in sporthallen en zwembaden. Ouders die hun kinderen afzetten of ophalen bij kampen van jeugdbewegingen of sportclubs, moeten ook een mondkapje dragen. Ten slotte raadt het stadsbestuur mondmaskers aan op plaatsen waar mensen samenkomen.

Boetes

De politie zal in de eerste dagen dat de maatregel ingaat, sensibiliserend optreden. Nadien schrijven ze effectieve boetes tot 250 euro uit voor wie zich niet aan de regels houdt.

“We kiezen bewust voor een verplichting in de volledige binnenstad omdat we op die manier voor een duidelijk omlijnd gebied opteren”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Onze binnenstad is zeker in de zomerperiode drukbezocht, het is dan ook cruciaal dat we heldere maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.”

“De landelijke stijging van het aantal besmettingen is zonder meer verontrustend, maar het is nog niet te laat. Als we allemaal samen de regels strikt opvolgen, ook al zijn ze soms lastig, kunnen we erger voorkomen”, onderstreept Vandersmissen. “Tegelijk blijf ik als burgemeester op elk moment de vinger aan de pols houden. Als bijkomende maatregelen zich opdringen, zal ik dan ook geen seconde aarzelen om in te grijpen. De gezondheid van de Mechelaars komt altijd op de eerste plaats.” 

MEER OVER Coronavirus