Velo wordt over enkele jaren geïntegreerd in het uitgebreide netwerk. ©  Belga

Systeem elektrische deelfietsen voor hele Antwerpse regio op komst

Antwerpen -

Er komt een uitgebreid netwerk van elektrische en gewone deelfietsen in de Antwerpse regio. Dat moet ervoor zorgen dat niet alleen in Antwerpen, maar ook in de omliggende gemeenten mensen zich met deelfietsen verplaatsen. Het huidige Antwerpse deelsysteem Velo wordt daarin geïntegreerd.

Patrick Van de Perre

De volgende jaren wordt het populaire Velo onderdeel van een groot fietsnetwerk in de Vervoerregio Antwerpen. Die regio bestaat uit 32 gemeenten en meer dan één miljoen inwoners. Gebruikers zullen elektrische fietsen kunnen lenen aan mobiliteitsknooppunten. Daarnaast blijft er een netwerk van gewone deelfietsen voor lokale verplaatsingen bestaan.

Antwerpen en Waasland

Het basisnetwerk, dat de regio Antwerpen en een deel van het Waasland omvat, is bedoeld voor langere verplaatsingen en vraagt daarom het gebruik van elektrische fietsen. Er wordt gedacht aan 80 tot 120 knooppunten voor elektrische deelfietsen.

Dit zijn onder andere park-and-rides, treinstations, de hoofdhaltes van bus en tram én een aantal belangrijke toegangspoorten in en rond de haven. Daar kunnen gemeenten hun bestaande of toekomstige netwerk van deelfietsen ook op aansluiten. In het geval van Antwerpen is dat Velo.

De plannen zijn onderdeel van het Routeplan 2030, waarin de mobiliteit in en rond Antwerpen grondig hertekend wordt. De ambitie is om tot een modal split te komen waarbij minstens de helft van de verplaatsingen te voet, per fiets, met trein, tram en/of bus gebeuren in de hele Vervoerregio Antwerpen.

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen