©  Photo News, Belga, GVA

KAART. In welke gemeenten flakkert het coronavirus weer op? Zo snel stijgt het aantal besmettingen

Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in ons land. Om lokale broeihaarden te kunnen ontdekken, houdt de overheid voor elke gemeente de evolutie per week in de gaten. Bekijk de cijfers op de kaart hieronder. Die toont hoe sterk het aantal nieuwe besmettingen stijgt in elke gemeente van de provincie Antwerpen en het Waasland. De kaart voor het hele land geven we ook mee.

(Het laden van de grafieken in dit artikel kan enkele seconden duren.)

LEES OOK: CIJFERS. Besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens: hoe zit het in de provincie Antwerpen en in heel België?

De ‘alarmdrempel’ ligt op een zevendaags gemiddelde van 20 besmettingen per 100.000 inwoners. Meerdere Antwerpse gemeenten hebben die drempel al overschreden (rood of donkerrood op de kaart). Al zijn er nog gemeenten zonder nieuwe besmettingen (wit op de kaart). De gemeenten met een weekgemiddelde dat daartussen zit, zijn met geel of oranje aangeduid naargelang de sterkte van de stijging.

LEES OOK: CIJFERS. Per gemeente: hoe verloopt de epidemie? Volg de evolutie van het aantal coronabesmettingen

De cijfers van Sciensano hebben wel altijd vier dagen vertraging. Die tijd hebben ze nodig om alle besmettingen na te gaan.

Gegevens per district zijn niet beschikbaar. Sciensano geeft die niet vrij, alleen cijfers per stad of gemeente zijn publiek beschikbaar. Burgemeesters kunnen wel meer gedetailleerde gegevens op wijkniveau raadplegen.

Alarmfase

Als er een lokale broeihaard dreigt te ontstaan, gaat een gemeente in de zogenaamde alarmfase. Sciensano hanteert daarvoor deze drie waarschuwingsdrempels in de weekcijfers:

  • Weekgemiddelde van meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners (rode of donkerrode kleur op de kaart hierboven).
  • Al minstens vijf dagen op rij nieuwe besmettingen.
  • Op vier van de zeven dagen in die week wint de stijging aan kracht (aantal nieuwe besmettingen hoger dan een dag eerder).

Als deze drie drempels overschreden worden, gaat er een waarschuwing naar de lokale gezondheidsautoriteit. Zij onderzoeken dan de situatie in de betrokken gemeente.

Bekijk hieronder ook de kaart voor heel België.

Op zoek naar het totale aantal besmettingen per gemeente sinds het begin van de coronacrisis? Bekijk dan de kaart via onderstaande link.

LEES OOK: KAART. Bekijk hoe zwaar de Antwerpse gemeenten getroffen zijn door het coronavirus