© Zoo Antwerpen

Twee donzige flamingokuikens kruipen uit hun ei in de Zoo

Na recent een babygorilla mag de Antwerpse Zoo alweer een nieuwe geboorte vieren, een dubbele nog wel. Eerder deze week kropen niet één, maar twee flamingokuikens uit hun ei. De opgetogen verzorgers doopten de donzige pluizenbollen Vega en Vida.

Sinds kort trappelen twee paar extra pootjes op het groene gras in het flamingoverblijf want er werden maar liefst twee eieren succesvol uitgebroed. Dat is volgens de Zoo groot nieuws want flamingo-eieren zijn fragiel en breken snel.

De kuikens wogen bij de geboorte zo’n 100 gram en gingen al snel op verkenning in hun nieuwe verblijf. “De kuikens staan al meteen op hun pootjes en durven na vier dagen het nest al te verlaten,” zegt verzorger Kim. Dat nest ziet er trouwens helemaal niet uit als een klassiek vogelnest met takken en blaadjes. “Flamingo’s gebruiken hun snavel om een toren met modder te bouwen. In het midden maken ze een ondiepe kuil voor het ei. Zelfs nadat het ei is gelegd, werken het mannetje en wijfje nog een paar dagen ijverig verder. De regel is: hoe hoger, hoe beter. Zo’n modderkegel kan wel 40 centimeter hoog worden”, legt Kim uit.

 ©  Zoo Antwerpen

Donskleed

Terwijl de volwassen Cubaanse flamingo’s het toonbeeld zijn van elegantie, blinken de kleine kuikens uit in hun witgrijze donskleed. “Als de jongen twee à drie weken oud zijn, krijgen ze een tweede donskleed, daarna volgen de eerste grijze veertjes.” Na twee jaar is het pluizige flamingokuiken helemaal getransformeerd tot een volwassen dier met de kenmerkende roze pluimen.

Cubaanse flamingo’s danken hun mooie, roze kleur aan het caroteen dat je in hun voeding terugvindt, zoals kleine kreeftachtige diertjes. Ook de energierijke kropmelk die de ouders aan hun jongen voederen, kleurt door deze stoffen knalrood. “Na een slordige voederbeurt gebeurt het dus wel eens dat een wit kuiken onder de rode smurrie hangt, maar deze ouders zijn relatief proper”, lacht Kim.

Op één been

Momenteel slapen de kuikens nog liggend op het nest, of onder het warme verenkleed van hun ouders. Later zullen ook Vega en Vida als volleerde flamingo’s op één poot balanceren. Dit doen de dieren om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Door op één poot te staan, kunnen zij goed de andere poot warm houden, ook in koud water. Voor ze het balanceren helemaal onder de knie hebben, blijven de jongen nog even met beide pootjes op de grond.

De Cubaanse flamingo’s zorgen al jaar en dag voor een dosis kleur bij de inkom van de dierentuin. Op hun groene perk met mooie vijver vormt de kolonie van statige steltlopers een van de meest iconische beelden van de Antwerpse Zoo.

De Cubaanse flamingo’s bij hun iconische plek aan de inkom van de Zoo. ©  Zoo Antwerpen

 joro

MEER OVER Zoo Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio