Luchtbeeld van Boom ©  rr

Boom vraagt meer details over lokale toename van besmettingen

In Boom zijn de voorbije week acht nieuwe coronabesmettingen geteld. Het gemeentebestuur stelt waakzaam te willen zijn, maar het ontbreekt hen naar eigen zeggen aan gedetailleerde informatie over de nieuwe gevallen. “Zonder meer details is het onmogelijk om eventuele lokale broeihaarden te detecteren, terwijl dat toch bijzonder nuttig zou kunnen zijn”, stelt waarnemend burgemeester Francisco Sanchez (N-VA).

Volgens Sanchez kreeg de gemeente Boom van geen enkele officiële instantie zoals Sciensano een melding of waarschuwing over de lokaal stijgende coronacijfers. Sanchez vraagt nu om meer details, zodat er indien nodig heel concreet kan worden ingegrepen. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg”, vindt hij. “Het zou erg jammer zijn dat we verregaande lokale maatregelen moeten nemen waar heel de bevolking het slachtoffer van is, omdat we niet specifieker kunnen of mogen optreden.”

Sanchez betreurt de situatie des te meer omdat Boom volgens hem steeds kort op de bal heeft gespeeld tijdens de coronacrisis. “Boom was een van de eerste gemeenten in Vlaanderen die, samen met buurgemeenten van de Rupelstreek, gratis mondmaskers aan de bevolking uitreikte”, klinkt het. “Ook richtlijnen voor wat betreft het organiseren van de wekelijkse markt en dergelijke werden nauwgezet uitgevoerd en al spoedig werden eigen evenementen en die van partnerorganisaties geschrapt.”

Het gemeentebestuur zat intussen al samen met “een aantal partners en uitbaters” om de huidige coronarichtlijnen nog eens in de verf te zetten en proactief op zoek te gaan naar oplossingen. Bij de lokale horeca zou alvast geen rechtstreekse aantoonbare oorzaak van de stijgende coronacijfers te vinden zijn, aangezien ze zich ook volgens de politie goed aan de regels houden. Het woonzorgcentrum van Boom blijft trouwens voorlopig wel gespaard van nieuwe besmettingen. 

blg

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS