©  BELGA

Gouverneur over optie van lokale lockdown: “Je zou lokaal bubbel van 15 naar 3 kunnen terugschroeven”

Volgens Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx wordt er “serieus nagedacht” over lokale lockdowns. Zijn er lokaal meer besmettingen, dan kunnen versoepelingen weer verstrengd worden. Alleen hebben lokale besturen geen gedetailleerde cijfers, zegt ze op Radio 1. Intussen pleiten de experten voor maatregelen op provinciaal niveau bij een mogelijke tweede golf en zou een provinciale lockdown tot de mogelijkheden behoren.

LEES OOK. Triagecentrum ziet forse toename van patiënten uit Borgerhout en hekelt communicatie met contacttracing

LEES OOK. Frustratie bij Antwerpse burgemeesters over stijgend aantal besmettingen: “Meer gerichte info nodig”

Uit de cijfers blijkt dat het aantal besmettingen vooral in Antwerpen toeneemt. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever als provinciegouverneur Cathy Berx dringen daarom aan op meer informatie om de brandhaard gericht te kunnen blussen.

“We vragen al van in het begin van de crisis om zo snel en zo precies mogelijk informatie te krijgen op wijk- of straatniveau”, zegt Berx. Zo zouden lokale besturen snel kunnen weten waar het virus weer aan kracht wint. “We hebben al vaak die vraag gesteld aan Sciensano, maar daar krijgen we geen antwoord op. De cijfers zijn nu té weinig fijnmazig om te kunnen optreden. Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg.”

Provinciale lockdown?

Ook Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES-expertengroep, dringt aan op een betere informatiedoorstroming. “We moeten meer informatie verzamelen”. Zo duiken er nu ook meer besmettingen op in de randgemeenten rond Antwerpen. “Dat is zeer zorgwekkend. Daar mag niet lang over getalmd worden”, aldus Vlieghe in De Ochtend.

Intussen pleiten de experten voor maatregelen op provinciaal niveau bij een mogelijke tweede golf. Antwerps gouverneur Berx vraagt om “stap voor stap” te gaan. Zo moet er volgens haar eerst op lokaal niveau gekeken worden waar er ingegrepen kan worden. Dus om een provinciale lockdown te overwegen moeten strengere maatregelen op lokaal niveau onderzocht worden.

Bubbel kleiner?

“We willen op lokale fenomenen kunnen reageren”, zegt Berx. “Je kan dan denken aan het terugschroeven van bepaalde maatregelen. Federaal mag je tot vijftien mensen per week zien, maar dat zou dan lokaal kunnen terugschroeven naar bijvoorbeeld drie. Je mag momenteel ook weer met twee of meer de winkel binnen. Dat, en ook de duurtijd van het winkelen kan je weer gaan inperken.”

 ©  BELGA

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS