Vrouwenrechtenbeweging daagt Bart De Wever uit: “Laat parlement beslissen over abortuswet”

Vijf dames van de vrouwenrechtenbeweging Collecti.e.f 8 maars hebben als symbolische actie de handschoen geworpen naar burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ze nemen hem zijn negatieve standpunt over de versoepeling van de abortuswet kwalijk en dagen hem uit de discussie parlementair te laten verlopen niet als “pasmunt in de regeringsonderhandeling” te gebruiken.

Volgens het initieel plan zouden de vijf leden van het Collecti.e.f 8 maars, dat jaarlijks een vrouwenstaking organiseert op 8 maart, hun actie dicht bij het tijdelijke kantoor van de burgemeester in de Hofstraat houden. Dat was niet toegelaten en dus stapten ze met die handschoenen aan hun opgeheven vuisten naar het Hendrik Conscienceplein en wierpen ze die daar af.

“Een symbolische actie richting Bart De Wever als burgemeester en voorzitter van de grootste Vlaamse partij. We dagen hem uit om het democratische proces te laten beslissen over de versoepeling van de abortuswet en de stemming in het parlement aan te gaan”, leggen Ellen Verryt en Nadine Peeters (los hiervan ook PVDA-politica) van het collectief uit. “Hij gebruikt dit plots als pasmunt in de onderhandelingen, op de kap van de vrouwen.”

 ©  Patrick De Roo

“Het is niet alleen een uitdaging, ook een uitnodiging om zich beter te informeren. Hij moet misschien een keer in het abortuscentrum LUNA gaan praten met vrouwen die een abortus ondergaan over waarom ze dat moeten doen”, zeggen de twee nog, die voor hun actie steun kregen van feministische organisaties Furia en de Vrouwenraad.

Op federaal vlak is een discussie gaande over een aanpassing van de abortuswet. Die moet onder andere vrouwen toelaten tot achttien weken zwangerschap een abortus uit te voeren in plaats van tot twaalf weken.

LEES OOK. Water is diep tussen N-VA en Vrouwenraad over abortuswet: “Dit is flauwekul, om kotsmisselijk van te worden”

 ©  Patrick De Roo

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio