Werknemers van Infrabel aan het werk met mondmaskers. ©  Jan Van der Perre

Coronastudie: meer dan de helft van de Belgen werkt weer op de werkvloer

De corona-epidemie is in ons land al even over haar (eerste) hoogtepunt. Meer dan de helft van de Belgen heeft dan ook het telewerken achter zich gelaten en trekt weer naar de werkvloer. Dat blijkt uit de analyses van de voorbije bevragingsrondes van de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen.

Voor de vijftiende keer tijdens deze coronacrisis lanceert UAntwerpen op dinsdag een nieuwe vragenreeks. Nu de zomervakantie bijna twee weken ver is worden er onder meer vragen voorgeschoteld over de reisplannen. Bent u reeds op vakantie geweest? Binnen- of buitenland? Voelde u zich veilig met het oog op een eventuele besmetting? Had u de indruk dat de plaatselijke coronarichtlijnen werden nageleefd?

De nieuwe vragenlijst kan u invullen via www.corona-studie.be.

De analyses van de voorbije bevragingsrondes leerden de onderzoekers dat de Belgen week na week in steeds groter getale terugkeert naar de fysieke werkvloer. “Het aandeel telewerk is gradueel gezakt van 69% in de eerste week van de lockdown naar 43% in de laatste week van juni. De mate waarin dit gebeurt, verschilt tussen de sectoren”, zegt prof. Philippe Beutels van de Antwerpse universiteit.

Belangrijk daarbij is dat ‘het nieuwe normaal’ ondertussen ingevoerd is op de meeste werkvloeren. Meer dan 75% van de deelnemers zegt meestal of altijd afstand te kunnen houden en de handen te wassen of ontsmetten. Eén op drie draagt doorgaans een mondmasker op het werk. “Er blijft echter ruimte voor verbetering. Met in het achterhoofd meer kans op neerslag en lagere temperaturen in de herfst en de winter moet daar nu al proactief aan worden gesleuteld”, zegt professor Beutels.

 joro