Een mysterieuze ziekte bedreigt mogelijk de populatie egels. ©  Tinne Wouters

Stad roept Mechelaars op: “Wees alert voor zieke egels”

Mechelen -

De stad Mechelen roept inwoners op om waakzaam te zijn voor een mysterieuze ziekte die de Vlaamse egelpopulatie treft. Vijf zieke dieren werden reeds naar een opvangcentrum gebracht.

De eerste indicaties van de ziekte doken vorig jaar op, maar sinds deze lente neemt het aantal slachtoffers sterk toe. Allemaal hebben ze vergelijkbare symptomen: wonden op en rond het hoofd, gezwollen poten en onderhuidse abcessen en zweertjes. Door het warme weer leggen vliegen bovendien eitjes in de wonden. De egels zijn meestal zodanig verzwakt dat ze sterven. De eerste resultaten van een onderzoek wijzen in de richting van een bacterie.

“We roepen Mechelaars op om alert te zijn. Als we er snel bij zijn, kunnen wij egels redden”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Dierenwelzijn. De stad heeft een nauwe samenwerking met het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen (Londerzeel). Inwoners die zieke egels zien, kunnen met dat centrum contact opnemen. “Raak de egels niet aan en breng ze in een doosje naar het opvangcentrum. Het vergroot hun kans op overleving”, klinkt het.

Op dit moment is het nog onduidelijk wat precies de oorzaak is van de mysterieuze ziekte en hoe ze best wordt aangepakt. Het Agentschap voor Natuur en Bos voert een onderzoek in samenwerking met verschillende opvangcentra.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio