©  ROBIN UTRECHT

Vermogen van Belg zakt met 63 miljard euro tijdens coronacrisis

Het netto financieel vermogen van de particulieren in ons land is in het eerste kwartaal met 63,1 miljard euro gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Dalende beurskoersen zorgden voor een grote waardevermindering.

Onzekerheid wegens de coronacrisis zorgde in de eerste drie maanden van het jaar voor sterk dalende beurskoersen. Dat vertaalde zich in een verlies aan financiële activa voor de particulier van 65,5 miljard euro.

Concreet was er een verlies van 30 miljard euro in de beleggingsfondsen, 14,3 miljard euro in beursgenoteerde aandelen, 13,1 miljard in niet-beursgenoteerde aandelen en andere deelnemingen en 7,6 miljard euro in verzekeringsproducten.

Grootste vermindering

Het gaat volgens de Nationale Bank om de grootste waardevermindering op kwartaalbasis sinds de start van de berekeningen.

Door de herstellende beurskoersen in het tweede kwartaal zal de waarde van de activa zich wel herstellen, aldus nog de centrale bank.

Grootste toename

Ondanks de dalende beurskoersen belegden particulieren in het eerste kwartaal voor 2 miljard euro in beursgenoteerde aandelen. Dat is de grootste toename in bijna tien jaar tijd. Er werd ook meer geld gestoken in beleggingsfondsen (1,3 miljard euro), zichtdeposito’s (2,2 miljard euro), spaardeposito’s (1,4 miljard euro) en chartaal geld (0,8 miljard euro). Beleggingen in schuldbewijzen (-2,8 miljard euro) en verzekeringsproducten (-0,9 miljard euro) daalden.

Anderzijds kwamen er 1,6 miljard euro nieuwe financiële verplichtingen bij voor de particulier, waarvan 1,2 miljard euro aan hypothecaire leningen.

Dat allemaal samen resulteerde in een netto financieel vermogen van 1.039,7 miljard euro, of een daling met 63,1 miljard euro.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS