©  BELGA

Grote drukte verwacht op Europese wegen, zeker vrijdagnamiddag en zaterdag

De verkeersprognose op de Europese wegen voor dit weekend voorspelt erg moeilijk verkeer (rood) zuidwaarts en hier en daar de eerste vertragingen terug noordwaarts in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Jan Van Bellingen van Touring raadt aan zaterdagnamiddag of zondag pas te vertrekken.

Het is vandaag een oranje vertrekdag in heel Europa. De drukte begint vanaf de middag en zal tot ’s avonds duren. Zaterdag is zeker in de Franse Rhônevallei een te mijden reisdag voor het vertrek (rood), maar ook elders in Frankrijk wordt het aanschuiven op de traditionele knelpunten. In de rest van Europa wordt het heel erg druk met lange files (rood). De eerste files zullen ’s ochtends vroeg opduiken. De drukste uren liggen tussen 10 uur en 15 uur.

“Een kristallen bol zou handig zijn”, zegt Van Bellingen. “Niemand weet in deze coronaperiode zeker hoe druk het effectief zal zijn. Maar we verwachten wel rode wegen en grote drukte. Zeker op vrijdag en zaterdag.”

Voor de terugkeer wordt het minder druk: hier en daar kunnen er wat kleinere files zijn. Zondag voorziet men voor het vertrek druk maar vlot verkeer in Europa (geel) en geen problemen voor de terugkeer.

Vrijdag terugkeren

Touring raadt daarom aan om vanaf zaterdagmiddag te vertrekken of op zondag. De beste dag voor de terugkeer is vrijdag, in mindere mate zondag.

Door het coronavirus wordt in heel Europa meer lokaal toerisme verwacht. Men moet ook rekening houden met het ontstaan van plaatselijke besmettingshaarden die het toerisme erg kunnen inperken of zelfs onmogelijk maken.

Kust

Ook richting kust verwacht Touring vrijdagnamiddag en zaterdagochtend veel verkeer. “Dat hangt klassiek samen met het weer. En dat belooft zaterdag goed te worden, dus daar mogen we zeker tussen 9 en 12 uur grote drukte verwachten.”

(gjs)

Nu in het nieuws