Het Radisson Blu-hotel aan het Astridplein in Antwerpen. ©  Jan Van der Perre

“Radisson flatert en zal pak meer moeten betalen door ontslag beschermde werknemer”

De nv Astridplaza zal driemaal zo veel moeten betalen dan gepland voor de ontslagen in twee Radisson-hotels in Antwerpen. Dat zeggen de vakbonden ABVV en ACV maandag. Bij de dertien ontslagen die 26 juni aangekondigd werden in de hotels Radisson Blu en Park Inn, blijkt een medewerker te zitten die was opgekomen bij de sociale verkiezingen.

Twee weken geleden kondigde Astridplaza aan dertien mensen te zullen ontslaan bij Radisson Blu en Park Inn Antwerpen. Pogingen van de vakbonden om het aantal ontslagen terug te brengen en om gunstigere vertrekvoorwaarden te onderhandelen, kregen geen gehoor. De dertien ontslagen medewerkers kregen één extra maandloon mee.

Bij die ontslagen medewerkers zat echter een werknemer die was opgekomen bij de sociale verkiezingen, melden de vakbonden maandag. Deze persoon geniet extra bescherming en er gelden bijkomende procedures alvorens hij ontslagen kan worden. “In plaats van één maandloon zal er gemakkelijk twee jaar aan salaris neergeteld moeten worden, misschien zelfs meer”, zegt Filip Feusels van ABVV Horval. “Als de werkgever dit niet betaalt, gaat de zaak naar de rechtbank.”

Symbolisch

Voor de vakbonden is de fout symbolisch voor de hele beslissing om tot ontslagen over te gaan. “Dit is een blinde besparingsopdracht die gewoonweg moést gebeuren”, zegt Feusels. “Het is eigenlijk ongezien dat men zo flatert.”

De vakbonden zijn bovendien bezorgd dat hiermee een trend wordt ingezet in de hotelsector. “Het mag geen strategie zijn om op korte termijn ontslagen te gaan doorvoeren en dan opnieuw te gaan werven wanneer het even beter gaat, maar dan met veel minder stabiele contracten. Wat als het tot een tweede golf van het coronavirus komt: volgen er dan opnieuw ontslagen?” Het feit dat de crisismaatregelen van de overheid werden verlengd tot 31 december, zorgt voor nog meer onbegrip dat er nu al tot ontslagen wordt overgegaan.

Bij de eerste aankondiging van de ontslagen hadden het ACV en ABVV al een stakingsaanzegging gedaan, die afliep op 5 juli. Momenteel beraden de vakbonden zich over mogelijke acties.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio