© ATV

Eerste puin SAMGA-site via het water afgevoerd naar Nederland

Antwerpen -

Met binnenschepen wordt vanaf deze maandagochtend het schroot van de verdwenen SAMGA-site, vlakbij het Noordkasteel, afgevoerd. Het enige overgebleven gebouw werd enkele weken geleden geveld met een gecoördineerde explosie.

Patrick Van de Perre

De afbraak van de gebouwen op de SAMGA-site is goed voor 41.900 ton steenpuin en 4.100 ton metaal. Eerst wordt het metaal weggebracht. Eind augustus volgt het steenpuin. Dat moet eerst met een mobiele breekcentrale verwerkt worden tot kleinere stukken of granulaten.

Het grootste deel van het schroot zal per schip naar Nederland worden afgevoerd. Daar wordt het herwerkt tot opnieuw bruikbaar bouwmateriaal. Ook het meeste steenpuin krijgt een nieuw leven in de bouwsector.

 

 ©  Jan Van der Perre

Oosterweel

De gesloopte gebouwen aan het Noordkasteel maken plaats voor de aanleg van de Oosterweelverbinding. Op deze plek komt in de toekomst het Oosterweelknooppunt, dat de nog te bouwen Scheldetunnels met de Kanaaltunnels verbindt.

Voor de afvoer van het puin kiest Lantis, dat is de bouwheer van de Oosterweelverbinding, voor transport via het water. Eén schip kan tot 160 vrachtwagens vervangen. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer. Voor de werken aan de Oosterweelverbinding op Rechteroever wil Lantis de volgende jaren 75 procent van het werfverkeer via het water laten verlopen.

Dit historische SAMGA-gebouw ging enkele weken geleden tegen de grond via een gecontroleerde ontploffing. 

Dit historische SAMGA-gebouw ging enkele weken geleden tegen de grond via een gecontroleerde ontploffing. ©  Walter Saenen

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring