©  BART DEWAELE

Ondanks heisa rond abortuswet hoopt Lachaert (Open VLD) op snelle oplossing: “Er is al heel constructief gewerkt”

Bron: belga, radio 1

Als er tegen donderdag geen oplossing is om het abortusdossier te ontmijnen, dan zijn de Kamerleden van Open VLD vrij om te stemmen. Dat heeft de liberale voorzitter Egbert Lachaert maandag verklaard, nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever van de goedkeuring een breekpunt had gemaakt voor de regeringsvorming. “Dit heeft niets te maken met de broodnodige sociaal-economische herstelregering die ons land nodig heeft”, reageert Lachaert op Radio 1.

Donderdag staat het wetsvoorstel dat de abortusregels versoepelt opnieuw op de agenda van de plenaire Kamer. Zoals bekend zijn CD&V en N-VA gekant tegen die wet. N-VA-voorzitter De Wever schakelde afgelopen weekend zelfs een versnelling hoger en maakte er een breekpunt van voor de regeringsvorming. Daarin zoeken coalitiepartners MR, Open VLD en CD&V naar een federale meerderheid met N-VA, SP.A en CDH. Maar dat wordt volgens De Wever onmogelijk als die wet er komt.

Open VLD-voorzitter Lachaert gaf aan dat het trio achter de schermen nog een oplossing zoekt voor het dossier. Hij gelooft ook dat er afspraken kunnen worden gemaakt over de ethische thema’s om progressieven en conservatieven te verzoenen, maar “scudraketten afvuren” gaat daar niet bij helpen, luidde het.

Lachaert roept vooral op “deze laatste kans” te grijpen om een regering te vormen. Hij verwacht dat de gevolgen van de coronacrisis in het najaar echt voelbaar zullen zijn. Het kan dan ook niet voor Lachaert dat de Kamer tegen dan ontbonden zou zijn en geen wetten zou kunnen stemmen.

Hij zegt te betreuren dat het heikele abortusdossier stokken in de wielen van de regeringsvorming dreigt te steken. “We boeken vooruitgang”, zegt de Open VLD-voorzitter. “Er is elke dag wel een overleg tussen kabinetschefs. Zij schrijven elke dag verder aan een tekst die intussen is uitgegroeid tot een mini-regeerakkoord in twee talen. En dan begrijp ik niet dat Bart De Wever doorbreekt de rust weer doorbreekt door deze wet een breekpunt te noemen. Ik heb er begrip voor dat het voorstel voor hem moeilijk ligt, maar we zouden daarvoor rond de tafel moeten gaan zitten en dat onder ons bespreken. Niet in de media. En dit heeft niets te maken met de sociaal-economische herstelregering die ons land dringend nodig heeft. Er ligt veel op tafel om ons land door deze crisis te leiden. Er is de voorbije weken heel constructief gewerkt. Als we dat aan de kant zouden zetten door dit voorstel, zou dat heel jammer zijn.”

Maar als er tegen donderdag geen oplossing is, dan staat het voorstel op de Kameragenda. “Er zijn geen proceduretrucs meer. Dan zijn al onze parlementsleden vrij te stemmen. Men probeert hier een partijpolitiek verhaal van te maken, maar dit gaat om de individuele vrijheid van onze parlementsleden”, benadrukt de liberale voorzitter. Die sluit overigens niet uit dat zijn eigen fractiegenoten tegen zullen zijn. “Het wordt een dubbeltje op zijn kant.”

 (gjs)

MEER OVER Coronavirus