De Hogere Zeevaartschool. 

De Hogere Zeevaartschool. ©  katrijn van giel

Modernistische Hogere Zeevaartschool krijgt 3,8 miljoen euro om te restaureren

Vlaanderen investeert 9,7 miljoen euro in de restauratie van onderwijsgebouwen die beschermd zijn als monument. Dat hebben de Vlaamse N-VA-ministers Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed en Ben Weyts van Onderwijs bekendgemaakt.

De ministers Diependaele en Weyts hebben groen licht gegeven om verschillende restauratiewerken uit te voeren in beschermde school- en universiteitsgebouwen. De totale investering bedraagt 9.745.147 euro.

In Vlaanderen zijn 152 lagere of middelbare scholen en 29 universitaire gebouwen beschermd. Tientallen daarvan doen vandaag dienst als schoolgebouw, terwijl ze oorspronkelijk een andere bestemming hadden. De eerste school die beschermd werd, was het Jezuïetencollege in Halle in 1933. De voorlopig laatste was het provinciaal Handels- en Taalinstituut in Gent.

Duizenden jongeren en leerkrachten leren en werken dagelijks in erfgoed. “Een van de redenen om onderwijsgebouwen te beschermen is omdat ze ons iets vertellen over onze geschiedenis. Het zijn herkenbare bakens die laten zien waar we vandaan komen en wie we zijn. Ze maken op die manier deel uit van onze Vlaamse identiteit”, zegt Diependaele.

Na het groene licht van de Vlaamse regering kunnen zes scholen starten met de werken aan hun beschermde gebouw. In Antwerpen gaat het om de Hogere Zeevaartschool (3.863.331,54 euro) en het Knechtjeshuis van de Universiteit Antwerpen (703.908,17 euro). Van het modernistische gebouw van de Hogere Zeevaartschool worden zowel de buitenkant als het interieur opgewaardeerd. (blg)

 bvb

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio