©  BELGA

Gouverneur gaat samenzitten met Umicore na nieuwe brand bij metaalverwerkend bedrijf

Hoboken -

Er vindt deze maand nog een overleg plaats tussen Umicore, gouverneur Cathy Berx, de stad Antwerpen en de Antwerpse brandweer. Zaterdag brak opnieuw een weliswaar beperkte brand uit bij het metaalverwerkend bedrijf in Hoboken. “Niet Umicore zelf, maar de omwonenden belden de brandweer en dat is niet wenselijk”, zegt gouverneur Cathy Berx.

Een kapotte halogeenlamp, in een ruimte waar afvalwaters behandeld worden, lag deze keer aan de oorzaak van de brand. Er vielen geen gewonden, maar het vuur sloeg wel door naar het dak met rookontwikkeling tot gevolg. De situatie was snel onder controle, maar de brand zorgde voor nieuwe ongerustheid in de naastgelegen wijk Moretusburg. De afgelopen week kwam immers al aan het licht dat er opnieuw verhoogde loodwaarden zijn vastgesteld bij kinderen in de wijk.

Na de vorige brand, in maart van dit jaar nog, werd beslist dat er een overleg moest komen tussen de dienst Noodplanning van de gouverneur en de stad Antwerpen, de brandweer en Umicore zelf. Door de coronacrisis werd dat overleg uitgesteld tot 22 juli. “Er zijn zaterdag geen telefoons van Umicore zelf binnengekomen bij de brandweer, wel van omwonenden die zich zorgen maakten en dat is geen gezonde situatie”, zegt gouverneur Cathy Berx. “Umicore heeft uiteraard een interne brandweer en maakt zelf een analyse van de situatie, dat is op zich niet problematisch. Het is wel belangrijk dat zij zelf de dienst 112 verwittigen, zodat bijvoorbeeld BE-Alert kan worden ingeschakeld als dat nodig zou zijn.”

 ©  BFM

Preventiemaatregelen

Berx wil tijdens het overleg te weten komen wat de oorzaken van de verschillende branden waren en welke preventiemaatregelen Umicore neemt. Ook het probleem van de verhoogde loodwaarden zal ter sprake komen.

Volgens Umicore vonden de verschillende branden – vijf in twee jaar tijd – telkens onder andere omstandigheden plaats. “Umicore stelt enorm veel in het werk om de veiligheid te maximaliseren, maar dit is een tegenslag”, zegt woordvoerster Marjolein Scheers.

De brand heeft alleszins geen impact op de werking van de Umicore-site in Hoboken.  dvd

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio