OPROEP. Nieuwe lijst met ‘rode zones’: keer jij binnenkort terug uit Zweden?

De FOD Buitenlandse Zaken heeft zonet een nieuwe lijst gepubliceerd met zogenaamde ‘rode zones’. Nieuw in de lijst zijn Finland, Malta, Noorwegen en Zweden. Ter herinnering: naar “rode zones’ vertrekken is verboden. Indien u zich daar bevindt, moet u bij uw terugkeer verplicht in quarantaine en een test ondergaan.

Ter herinnering: Buitenlandse Zaken kent de EU-landen een kleurcode toe. Deze geeft aan hoe het gesteld is met de pandemie in dat land. Deze lijst is opgesplitst in ‘vertrek’ en ‘terugkeer’.

Bij vertrek

Zo zijn Zweden, Malta, Noorwegen en Finland nu ‘rode zones’ voor wie vertrekt. Dat wil zeggen dat niet-essentiële reizen naar die landen formeel verboden zijn. Tevens zijn er in Portugal ‘rode zones’. Het gaat om de regio’s Amadora, Odivelas, Sintra, Loures en Lissabon. In Spanje zijn het district Segrià (Catalonië) en het district La Mariña (provincie Lugo, Galicië) rood bevonden. In het Verenigd Koninkrijk is de stad Leicester een ‘rode zone’.

Bij terugkeer

Indien u terugkeert uit Zweden, het Britse Leicester en bovengenoemde regio’s in Spanje en Portugal moet u twee weken in quarantaine en een test ondergaan.

(Lees verder onder het formulier)

Ben jij net teruggekeerd uit Zweden, of vertrek je binnenkort vanuit Zweden naar België? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Daarnaast zijn er qua ‘terugkeer’ ook oranje zones. Wie daar op vakantie gaat, moet bij terugkeer ‘verhoogde waakzaamheid’ aan de dag leggen, aldus de FOD. Het gaat om de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich, Bulgarije, Kroatië, de Spaanse regio Aragon, Luxemburg, het Italiaanse Trente, De Algarve en Alentejo in Portugal, het Zwitserse kanton Ticino, Roemenië, de Tsjechische regio Moravië-Silezië (Moravskoslezský), de Poolse regio Śląskie en de Britse regio’s Midland, North East & Yorkshire, Northern Wales en Noord-Ierland.

Let op: deze lijst wordt regelmatig geüpdatet. De meest recent vindt u hier.

LEES OOK. Van extra reisbeperkingen tot mondmaskers vanaf 6 jaar: deze maatregelen nemen landen om corona-opflakkeringen in te dijken

Arthur De Meyer

 ©  Anadolu Agency via Getty Images

Nu in het nieuws