©  Noortje Palmers

DISCUSSIE. Een Vlaamse vlag voor iedereen: goed of slecht idee?

Wat Vlamingen nodig hebben om trots te kunnen zijn op hun identiteit, is een vernieuwde versie van de Vlaamse vlag. Dat vinden Jasper Declercq, Noortje Palmers en Johan Theeuwes. Zij lanceren op de Vlaamse feestdag niet één, maar negen aangepaste vlaggen. “We gaan mensen voor het hoofd stoten, maar zo brengen we het debat op gang.”

LEES OOK: Een Leeuw voor iedereen: drie trotse Vlamingen geven vlag een make-over

Het idee voor een nieuwe Vlaamse vlag groeide uit een documentaire over het legendarische muziekfestival Woodstock. “Daar bracht Jimi Hendrix zijn versie van The Star Spangled Banner, het Amerikaanse volkslied. In die tijd had dat een sterke connotatie met de Vietnamoorlog, waar al die Woodstockhippies natuurlijk tegen waren. Maar door er zijn versie van te maken, gaf hij het terug aan álle Amerikanen. Dat moesten we ook met de Vlaamse vlag doen”, vertelt fotografe Noortje Palmers.

De officiële Vlaamse vlag werd in 1973 per decreet goedgekeurd: in goud een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel (rood). “Die basis hebben we behouden, we zijn bewust subtiel tewerkgegaan”, zegt Palmers.

“We maakten één algemene Vlaamse Leeuw waarbij de tong een rood hartje is geworden. En als ‘instap’ voor de diverse gemeenschappen in Vlaanderen, maakten we er nog acht andere. Zo kreeg de LGBTQ-vlag regenboognagels, is de vrouwenvlag een leeuwin en houdt de muzikantenleeuw een microfoon in de klauw.”

Er is een vlag voor Vlamingen met buitenlandse roots en zelfs één voor Walen. “Maar van ver zie je die verschillen bijna niet.”

Waarom dan een nieuwe vlag? Kan iemand zich niet gewoon achter de Vlaamse vlag scharen zonder daardoor politieke kleur te bekennen? “Dat gaat niet meer”, vindt Palmers. “Blank en rechts zijn, hangt daar veel te nauw mee samen.”

Wat vind jij van dit initiatief? Een Vlaamse Leeuw met een hartje, een microfoon, een glas bier of regenboognagels: goed of slecht idee?

Laat het ons weten via onderstaand formulier. We bundelen maandag een aantal reacties in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws