© BFM

Afbraak Theunisbrug over Albertkanaal in Merksem vlot verlopen

Merksem -

De afbraak van de Theunisbrug over het Albertkanaal is vlot verlopen. Het gedeelte over het water werd zaterdag in de loop van de dag en nacht weggenomen met kranen. De pijlers moeten nu nog worden ‘weggeknabbeld’.

Op termijn is het de bedoeling dat de Theunisbrug, ook ‘de brug van het Sportpaleis’ genoemd, uit drie aparte bruggen zal bestaan: één brug voor de trams en twee bruggen met telkens twee rijstroken voor het auto- en fietsverkeer van en naar Merksem.

Twee bruggen liggen er al en maken tram- en autoverkeer in beide richtingen mogelijk. De oude brug kon daarom worden afgebroken. Sinds zaterdagochtend werd met kranen de liggers één voor één weggenomen.

“Deze werkmethode verloopt een pak rustiger, met minder lawaai tot gevolg, dan de brug met breekhamers slopen vanop pontons. En er vallen geen brokstukken in het water”, klinkt het bij De Vlaamse Waterweg.

LEES OOK. Afscheid van Gabriël Theunisbrug: “Warme herinneringen aan deze brug”

Dag en nacht

Oorspronkelijk lag de deadline voor de afbraakwerken op maandagochtend, maar zondagochtend was alles al klaar. Het scheepvaartverkeer kan daardoor zondag al hervatten. “Alles is vlot verlopen”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “De pijlers worden nu op de klassieke manier ‘weggeknabbeld’.” Die werken zouden deze week starten.

Nadat de oude brug is afgebroken, kan gestart worden met de bouw van de derde, nieuwe brug. In april 2021 zouden de werken helemaal klaar moeten zijn. Tegen dan zal ook het kruispunt met de Minister Delbekelaan heraangelegd zijn.

Kijklustigen werd uitdrukkelijk gevraagd om niet te komen kijken wegens de geldende coronamaatregelen. De afbraakwas live te volgen op de website van de Vlaamse Waterweg, maar intussen is de livestream beëindigd.

 

 © BFM

 

 © BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

(dvd)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio