©  REUTERS

Yves Leterme krijgt Manchester City niet op de knieën: ploeg van Kevin De Bruyne ontsnapt in beroep aan Europese schorsing

Grote opluchting bij Kevin De Bruyne en co. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft maandag beslist dat Manchester City dan toch niet voor twee jaar wordt uitgesloten van Europees voetbal.

Vincent Van Genechten, Bart Lagae

LEES OOK. Iedereen is wild van Kevin De Bruyne, maar wordt hij ook Speler van het Jaar? “Voelde me gezegend door naar hem te mogen kijken”

Manchester City had van de UEFA een straf gekregen wegens inbreuken op de regels van Financial Fair Play (FFP). Het onderzoek, dat werd geleid door onze landgenoot Yves Leterme, bracht onder meer aan het licht dat City tussen 2012 en 2016 een sponsorcontract van de luchtvaartmaatschappij Etihad zwaar overschatte om meer geld te kunnen uitgeven aan spelerslonen en transfers. Op die manier kon de club onnatuurlijk snel groeien naar de Engelse en Europese top. City is eigendom van sjeik Mansour uit Abu Dhabi, Etihad is de luchtvaartmaatschappij van het Arabische land.

Begin juni bestudeerde het TAS drie dagen lang, via videoconferentie, het beroep van de club van Rode Duivel Kevin De Bruyne tegen de beslissing van de financiële controlekamer van de UEFA om Manchester City voor twee jaar uit te sluiten van Europees voetbal omwille van inbreuken op de Financial Fair Play-regelgeving. De Engelsen kregen naast de schorsing ook een boete van 30 miljoen euro opgelegd.

Man City reageerde in februari, bij de bekendmaking van de schorsing, niet verrast op het nieuws en verklaarde onmiddellijk naar het TAS te zullen stappen. En daar kregen de Citizens maandag quasi over de ganse lijn gelijk. Geen Europese schorsing en geen monsterboete. Die werd namelijk gereduceerd van 30 naar 10 miljoen euro. Opluchting bij Pep Guardiola en Kevin De Bruyne.

Korte reacties

“De club verwelkomt de implicaties van de uitspraak van vandaag. Deze valideert de positie van onze club en het bewijs dat wij aanbrachten”, klinkt het in een korte mededeling van City.

Bij de UEFA reageren ze teleurgesteld. “We nemen akte van de beslissing van het TAS dat er te weinig bewijs was om onze conclusies te staven”, aldus de Europese voetbalbond. “De Financial Fair Play heeft een belangrijke rol gespeeld in het beschermen van clubs en heeft hen geholpen om financieel sterker te staan. Wij blijven achter deze principes staan.”

 

 ©  REUTERS

220 miljoen

Tijdens de initiële hoorzittingen voor het TAS voerde de Engelse topclub onder meer aan dat het niet kan worden veroordeeld op basis van “gestolen” documenten. De club liet maandenlang een batterij topadvocaten werken op het dossier. Volgens insiders stond er voor de club 220 miljoen euro op het spel.

Manchester City werd eerder wel eens veroordeeld voor het overtreden van de FFP-regels, maar kocht toen net als Paris Saint-Germain zijn straf af. Het verschil met PSG is dat de Parijzenaars nadien begonnen samen te werken met de UEFA, terwijl Manchester City elke vorm van samenwerking afwees. Dat kwam de club duur te staan toen een Portugese klokkenluider – bekend van de Football Leaks – vertrouwelijke documenten uit de periode 2016 tot 2020 in de openbaarheid bracht. Het waren die documenten die City nu in de problemen brachten.

Bovendien dreigden meerdere sterkhouders de club dan te verlaten bij het vooruitzicht van twee seizoenen zonder Champions League. Kevin De Bruyne (29) draagt het shirt van City sinds 2015. De Rode Duivel heeft er nog een contract tot 2023.

Het nieuws kan de Engelsen ook een boost geven in het vervolg van de huidige Champions League-campagne. De troepen van Pep Guardiola wonnen voor de coronacrisis hun heenwedstrijd in de achtste finales met 1-2 bij Real Madrid. Op 7 augustus volgt de return in Manchester. Bij kwalificatie stoten de Cityzens door naar het eindtoernooi met acht ploegen in Lissabon. Daar wacht op 15 augustus in de kwartfinale (gespeeld in een wedstrijd) Lyon of Juventus.

MEER OVER Kevin De Bruyne

Meer sportnieuws