© atv

Coronamaatregelen wegen te zwaar, bloemencorso afgelast: “Nachtmerrie voor de wagenbouwers”

Loenhout -

Ook de lightversie van het corso van Loenhout kan niet doorgaan. De organisatoren checkten een lijst van twintig parameters om in coronatijd te mogen organiseren. Daaraan kunnen de corsobouwers niet voldoen.

Toen bekend werd dat massa-evenementen wegens Covid-19 niet mochten doorgaan, zochten de organisatoren een alternatief. Loenhout zou de tweede zondag van september uitpakken met een lightversie waarbij buren of families kleinere bloemenwagens zouden maken in hun eigen bubbel. Maar ook de afgeslankte versie gaat niet door.

“Positieve ontwikkelingen deden ons beslissen om de bloemencorso door te laten gaan in een beperkte versie,” zegt voorzitter Herman Verschraegen. “Maar deze week hebben in overleg met alle betrokken partijen beslist om de corso dit jaar niet te laten uitrijden. Reden van dit besluit? Het door de overheid ontwikkelde en gelanceerde COVID Event Risk Model (CERM).”

20 parameters

Sinds 1 juli kunnen private en publieke organisatoren hun events gratis online testen op mogelijke Covid-19-veiligheidsrisico’s via het invullen van een vragenlijst met 20 parameters. “Onmiddellijk na de lancering ervan heeft ons veiligheidsteam de vragenlijst ingevuld. Maar ondanks het feit dat wij een open lucht evenement zijn, kleurde het advies oranje of in bepaalde gevallen zelfs rood.”

Voor een evenement van die omvang met meer 15.000 bezoekers is het niet evident om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. “Het is goed dat de CERM-tool ontwikkeld is, maar wat ons betreft had deze tool veel eerder gelanceerd moeten worden”, zegt corso-woordvoerder Dennis van der Meer. “Al de dromen en plannen kunnen nu opgeborgen worden. Voor een buitenstaander klink dat onlogisch, maar voor een corso-bouwer is dit een nachtmerrie.” Door het afgelasten zijn er geen financiële risico’s. Plannen worden al gemaakt voor zondag 12 september 2021.