© Planckendael

Indische neushoornbaby geboren in Planckendael

Mooi nieuws uit het dierenpark Planckendael: de Indische neushoorn Karamat schonk er donderdag het leven aan een flinke dochter. Opvallend genoeg heeft het jong nog geen hoorn.

Zestien lange maanden. Zolang duurde het voor de zwangere Karamat haar jong op de wereld zette. “Maar toen we haar vruchtblaas rond half tien in de ochtend zagen, ging de bevalling echt super vlot. Vijf minuten en floep, het was er”, vertelt verzorger Jolien.

Voor de verzorgers uit ZOO Planckendael was het een bijzondere gebeurtenis. “Het is de eerste keer dat wij de bevalling live konden zien, want vaak zoeken de dieren een besloten plekje op in het holst van de nacht. Het was prachtig om het te kunnen meemaken”, zegt Jolien.

 

 ©  ZOO Planckendael

Geen hoorn

De naam van de diersoort doet anders vermoeden, maar het jong heeft nog geen hoorn. “Dat is heel normaal voor een pasgeboren neushoorn”, vertelt verzorger Jolien. “Per jaar groeit de hoorn zo’n zeven centimeter. Die blijft niet groeien natuurlijk, want door al het avontuur slijt die ook snel af. Gemiddeld wordt de hoorn bij een volwassen dier 60 centimeter lang. Het materiaal bestaat uit keratine, dezelfde samengeklitte vezels als onze nagels en haren.”

Hoe het pasgeboren jong van Karamat zal heten, weet ZOO Planckendael nog niet. Wat wel vaststaat, is dat alle nieuwe dierennamen in het jaar 2020 beginnen met een V. Het is de tweede keer dat dit koppel, Karamat en Gujurat een jong krijgen. In 2015 mochten ze Qabid verwelkomen. Het jongvolwassen mannetje woont ondertussen in de Edinburgh Zoo en stelt het goed.

Bedreigd

De geboorte van de Indische neushoorn is zeer goed nieuws, want het is een kwetsbare en bedreigde diersoort.

 

 ©  ZOO Planckendael

 

 ©  ZOO Planckendael

 JaTi

MEER OVER Planckendael

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio