Buitenlandse Zaken zet licht op rood voor drie regio’s

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de eerste lijst met kleurcodes gepubliceerd voor de landen waarnaar Belgen deze zomer mogen reizen. Voorlopig moeten enkel toeristen die Lleida, A Mariña (beiden in Spanje) of Lissabon (Portugal) hebben bezocht, bij terugkeer verplicht in quarantaine.

Voor de drie rode zones wordt een formeel reisverbod uitgevaardigd. Voor A Mariña gaat het om de regio in Galicië, niet die van Alicante. Mensen die er desondanks naar zijn afgereisd, moeten bij terugkeer verplicht een coronatest laten afnemen en worden in quarantaine geplaatst.

Alle andere zones zijn aangemerkt als groene zones. Voor die gebieden gelden geen beperkingen. Buitenlandse Zaken duidt voorlopig geen oranje zones aan.

Naast de drie rode risicogebieden geldt er ook nog steeds een formeel reisverbod voor Finland, Ierland, Malta en Noorwegen.

De kleurcodes zijn nu toegekend op basis van de informatie over de verschillende landen die tot nu toe beschikbaar is. Die informatie wordt regelmatig geactualiseerd en dus kan ook de lijst met landen aangepast worden op basis van de epidemiologische situatie in elk land.

Vakantiebestemming plots rood? Bijstand vervalt

Touring, marktleider voor reisbijstand in België, waarschuwt dat het geen reisbijstand meer zal geven zodra iemands vakantiebestemming als ‘rode zone’ wordt beschouwd. De organisatie raadt de reiziger in dat geval aan meteen het land of de regio in kwestie te verlaten. In de oranje zones blijft de dekking van Touring wel nog overeind.

Mutas, dat de reisbijstand regelt van de meeste mutualiteiten, garandeert wel nog bijstand voor wie nietsvermoedend naar een veilige zone reisde maar ter plaatse plots in rood gebied terechtkwam. en er ter plaatse door de gewijzigde toestand in een rood gebied terechtkomt. Wie echter bij het vertrek al wist dat hij naar een rode, en dus verboden zone reisde, moet ook via Mutas niet meer op bijstand rekenen.

Wie zijn reis wil annuleren omdat de overheid de bestemming oranje of rood heeft ingekleurd, zal daarvoor in de meeste gevallen ook niet op de verzekering kunnen rekenen. Dat de bestemming ineens een andere coronakleur kreeg, zal in de meeste polissen geen grond zijn voor een annulatie.

Meer info vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

 

MEER OVER Coronavirus