©  AFP

DISCUSSIE. Hoge boetes voor wie reisadvies negeert en systeem met kleurcodes: wat vind jij daarvan?

Er komt een verplichte test en gedwongen quarantaine voor wie terugkeert uit een gebied waar een nieuwe uitbraak van het coronavirus is. Daarbij wordt gewerkt met de kleuren van een verkeerslicht, maar die gelden niet langer per land. De overheid kan steden, gemeenten, districten en regio’s elk apart een specifieke kleur geven, op basis van de toestand daar.

LEES OOK. Torenhoge boetes voor wie reisadvies negeert: zo werkt het systeem met de kleurcodes

In groene zones is er geen specifiek probleem. Daar moet je de voorzorgsmaatregelen nemen die ook in ons land gelden, afstand houden en geregeld de handen wassen.

Een rood licht geldt voor plaatsen waar opnieuw een lockdown is afgekondigd. Voor die zones geldt vanuit België een formeel reisverbod. Wie al ter plaatse is wanneer het licht op rood springt, of wie ondanks het reisverbod naar daar is gegaan, wordt bij terugkeer beschouwd als een hoogrisicocontact.

Oranje geldt voor plaatsen waar geen lockdown is afgekondigd, maar die wel beschouwd worden als plaatsen met een hoog gezondheidsrisico. Voor deze zones wordt reizen ‘sterk afgeraden’, maar er is geen formeel reisverbod. Terugkerende toeristen wordt wel gevraagd om een test aan te vragen en in quarantaine te gaan.

Wie terugkeert uit een zone die code rood kreeg en niet in quarantaine gaat, zal een boete riskeren tot 4.000 euro en tot zes maanden cel.

Wat vind jij van het systeem met de kleurcodes? Een duidelijk systeem of zit je nog met te veel vragen? En zijn de straffen die reizigers riskeren als ze niet in quarantaine gaan een terechte maatregelen?

Laat het ons weten via onderstaand formulier. We bundelen donderdag een aantal reacties in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws