© sks

STAGEDAGBOEK BEERSCHOT. Losada en co hangen tussen de sterren

Na Antwerp en KV Mechelen begint de zomerstage ook voor Beerschot. De Mannekes vertoeven van donderdag 9 juli tot en met vrijdag 17 juli in het Duitse Kaiserau. Ook Gazet van Antwerpen is van de partij en houdt u in dit dagboek op de hoogte van alle nieuwtjes op en rond het trainingsveld.

Kersten Steurbaut in Kaiserau

VRIJDAG 17 JULI

COMMENTAAR. Más tranquilo

“De media? Ik weet dat het bij mijn job hoort en probeer dat zo goed mogelijk in te vullen. Maar ieder weekend in de krant ­komen of voor en na de ­wedstrijd een interview geven, daar ben ik geen fan van.”

Hernan Losada was het voorbije seizoen niet te beroerd om toe te geven dat hij nog moest ­groeien in de omgang met de pers. Dat hij moest leren relativeren en loslaten. Een bitsige opmerking in de spelerstunnel, een misnoegde reactie via WhatsApp op een artikel of het geluid van een fototoestel dat hem tijdens een persconferentie irriteerde. Collega Koen Frans en ik hebben het dit seizoen allemaal meegemaakt. Ach, we ­kunnen het wel een plaats ­geven. Druk doet wat met een mens, dat beseffen we maar al te goed. Zeker als er in het begin van je trainerscarrière veel op het spel staat. Voor je ploeg én voor jezelf.

Deze week kregen we in Duitsland een andere Losada te zien. Veel meer ontspannen. Más tranquilo, zoals ze dat in het Spaans zeggen. In eerste instantie op het veld. Vergis u niet: hoe rustig hij soms ook oogt, er is niets dat Losada ontgaat. In ­vergelijking met het oefenkamp in het Spaanse Campoamor ­stelden we veel minder irritaties vast. Nochtans zijn de belangen straks niet minder groot. De rust en stabiliteit rond zijn team moeten hem plezieren. Geen spelers die te laat komen, geen spelers die hun hartslagmeter zijn vergeten. Het draagt er ­allemaal toe bij. Maar we zagen ook een ontspannen Losada naast het veld. Op een vrij ­moment rustig een balletje ­trappend met assistent Will Still en materiaalmeester Seba ­Rodriguez. Blij als een kind met die ene bal in de kruising.

Na het avondeten kwam hij aan de koffiemachine zelfs even een informeel babbeltje slaan. Even vragen hoe het gaat. Of het niet te saai was, zo’n hele week ­alleen in het spoor van zijn ­Beerschot. Straks, als het ­opnieuw om de knikkers gaat, zal er zeker nog wel eens een bitsige opmerking volgen. Misschien moeten we Hernan dan gewoon eens uitnodigen voor een koffietje.

DONDERDAG 16 JULI

20u00: Tussen de sterren

Een plaatsje tussen de grote jongens in België kan Beerschot pas op 2 augustus afdwingen, maar in Duitsland hebben Hernan Losada en co alvast wel een plekje tussen de sterren gekregen. Om het personeel van het SportHotel in Kaiserau te bedanken, schonken Hernan Losada en materiaalmeester Seba Rodriguez een gloednieuw shirt van Beerschot, gesigneerd door alle spelers: Danke für den guten Service. Hangen in het Ruhrgebied ook aan de muur: Liverpool, Arsenal, Porto, Bayern München en de nationale ploegen van Argentinië, Duitsland en Spanje. Losada had allicht een voorkeur om het Kielse shirt geflankeerd te zien door dat van zijn vaderland, maar met een plekje naast Robert Lewandowski en co zal de Argentijn ook wel tevreden zijn.

 ©  sks

 ©  sks

10u30: Voorzetten trappen in de regen

Het zijn de laatste loodjes voor de troepen van Hernan Losada in Duitsland. En dat mag je best letterlijk nemen. In de voormiddag schotelde de Argentijn zijn spelers in de regen nog een laatste stevige training voor. Na wat korte en intensieve loopoefeningen met bal volgde een uitgebreide sessie met voorzetten. Een oefening met extra inzet: de groepjes die scoorden, mochten gewoon terug aansluiten. Wie voor doel faalde, moest nog enkele sprintjes trekken.

Deze namiddag worden de voetbalschoenen ingeruild en staat er een alternatieve competitie met verschillende sporten op het programma. Voor de terugkeer op vrijdag wordt er nog één keer licht getraind met het oog op de oefenmatch van zaterdag tegen STVV.

“Het is een zware trainingsweek geweest”, blikt Tom Pietermaat al even terug. “Maar de balans was meer dan ok. De omstandigheden waren perfect. Er was voldoende ruimte voor behandeling en recuperatie. En gelukkig was er geen ochtendloop. In zo’n weken is de nachtrust toch heel belangrijk.”

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

COMMENTAAR. Boeddha

Heeft u het deze week ook zien passeren op Instagram? Het filmpje van Tom Pietermaat die ’s ochtends met de ogen dicht op zijn terras op een stoel zit. Ploegmaats die intussen zijn rust proberen te verstoren. Zonder succes. Het zou een opgezette sketch kunnen zijn, maar dat is het hoe­genaamd niet. De pitbull is een boeddha ­geworden. Pietermaat heeft, net als zijn trainer, de kunst van het mediteren ontdekt.

Zo’n anderhalf jaar geleden, tijdens zijn zware revalidatie, werd voor het eerst de interesse gewekt. Tijdens de lockdown schakelde Pietermaat een versnelling ­hoger en ging hij zich verder verdiepen in de materie. “Vroeger vond ik meditatie maar iets zweverigs”, bekent hij. In kleermakerszit en met kaarsen naar walvis­geluiden luisteren, dat is aan Pietermaat niet besteed. “Maar in een maatschappij die aan 300 per uur doordraait, moet je af en toe op pauze kunnen ­duwen. Vandaag probeer ik bewuster te ­leven. Even op een stoel gaan ­zitten en ­alle gedachten laten passeren zonder erop in te gaan. Of gewoon bewust zijn van wat je eet.” Het brengt Pietermaat rust. Op en naast het veld. “Ik geniet veel meer. Een paar maanden geleden dacht ik dat ik van mijn comeback had genoten. Nu besef ik dat ik dat niet ten volle heb gedaan. En door die rust recupereer ik veel beter. Dat voel ik op het veld.” Van één ding mogen we zeker zijn: als de bal rolt, dan wordt boeddha opnieuw een pitbull. Maar dan wel eentje die beter kan genieten.

WOENSDAG 15 JULI

17u00: In het spoor van de Canadezen

Weet u het nog? De piste van het SportCentrum in Kaiserau is een kopie van de blauwe tarmac in het Olympisch Stadion in Berlijn. In 2009 aangelegd op vraag van de Canadese atleten in hun voorbereiding op het WK atletiek in de Duitse hoofdstad. In de namiddagtraining van vandaag hebben Hernan Losada er optimaal gebruik van gemaakt. Na wat korte sprintjes op explosiviteit in de voormiddag kwam in de namiddag het iets langere werk aan bod: een reeks van negen ‘sprints’ tussen 200 en 600 meter. Lopen tot het melkzuur op piste spat. Voor de aanvallers zat de zevende stagedag er daarmee nog niet op. Op aangeven van Hernan Losada en assistent Will Still mochten zij hun torinstinct nog even tonen.

10u00: Nieuwe coupe voor Maes, sprintjes trekken op het veld

Dag 7 in het Duitse Kaiserau, maar Hernan Losada is nog niet van plan de teugels te laten vieren. De Argentijn houdt ook op woensdag het tempo hoog en zet in de voormiddag zijn spelers zo’n twee uur aan het werk. Na een halfuur krachtoefeningen in de fitness verschijnen de spelers op het oefenveld voor de eerste veldtraining van de dag. Het eerste uur ligt er opnieuw veel loopwerk op de plank, in combinatie met de bal. Op een hindernissenparcours wordt er gewerkt aan de explosiviteit: sprintjes trekken.

Alex Maes heeft intussen gekozen voor een nieuwe coupe. De middenvelder zette de voorbije jaren al meermaals de schaar in het haar van zijn ploegmaats, maar koos nu zelf - met de hulp van doelman Mike Vanhamel - voor een fris kopje. Wie de stevige baard van de Kielse doelman inspecteert, weet ook dat hij goed overweg kan met schaar en tondeuse.

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

DINSDAG 14 JULI

17u30: Keepers in de zandbak

Na zes dagen oefenkamp beginnen bij veel spelers benen en spieren zwaar en vermoeid aan te voelen. Na de middag volgt voor de veldspelers een recuperatietraining. Behalve voor de doelmannen. Patrick Nys neemt hen mee naar de zandbak voor een pittige training. “Op het einde zaten ze allemaal stikkapot. Na de training moeten ze altijd punten geven om aan te geven hoe zwaar de training was. Iedereen gaf een tien.”

11u00: Noubissi scoort

Tijd voor een ouderwets wedstrijdje elf tegen elf op groot veld. Marc Noé, die nog een dagje in het spoor blijft van zijn Beerschot, haalt zijn hartje op. “Dit zijn de leukste trainingen om te volgen. Met Hernan heb ik het er net nog over gehad. Vroeger gebeurde dat toch vaker, in het hedendaagse voetbal moeten we er soms over waken dat het niet té tactisch wordt. Soms moeten die jongens ook gewoon eens kunnen voetballen.”

Voor Marius Noubissi is de oefenpot alvast goed voor het vertrouwen. De Kameroener vindt al snel de weg naar doel en wordt gefêteerd. Na een moeilijk seizoen doet ieder doelpunt hem duidelijk deugd. Even later vindt ook Réda Halaimia de weg naar doel en achterin laat nieuwkomer Dario Van den Buijs een goede indruk na.

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

COMMENTAAR. Monopoly

“Zelfs tijdens een spelletje Monopoly wil ik winnen.” Geen sporter die het in zijn carrière nog niet in een interview heeft gezegd. Tenzij ze het populaire bordspel niet graag spelen natuurlijk. Maar u begrijpt wat ik bedoel: topsporters willen winnen. Op de fiets, in het zwembad of met een bal aan de voet of de hand. Allemaal. Hernan Losada heeft zo zijn eigen trucjes om die Monopolymotivatie nog wat extra aan te wakkeren. Met zijn Argentijnse passie en vuur kom je al een heel eind. Maar zomaar een wedstrijdje spelen? Dat is niets voor de Kielse coach. Het moet ergens om gaan. Dat houdt de spelers scherp. En voor een trainer is het sportief én psychologisch interessant. Zelfs zondag tijdens de voetbalquiz was er een wedstrijdelement. De beste voetbalbreinen zijn de rest van de stage vrij van extra taken, het verliezende team moet op de laatste dag materiaalman Seba Rodriguez een handje toesteken. Maandagmiddag organiseerde motivator Losada een toernooi - achter gesloten deuren. De inzet: een joker. In Monopolytermen: een Kans-kaart. Voor hen wil Losada wel één keer de ogen dichtknijpen als ze te laat komen of iets vergeten. De verliezers moeten op de terugweg de bus trakteren op een drankje aan het tankstation. Toch een tip voor het winnende team: om Losada te plezieren, kunnen ze de joker best een heel seizoen op zak houden.

MAANDAG 13 JULI

18u00: Hoog bezoek

Hoog bezoek voor Beerschot op het SportCentrum in Kaiserau. Marc Noë, lid van de technische commissie en coördinator van de beloften, maakte de verplaatsing naar Duitsland om de Mannekes aan het werk te zien. Zo kon hij met eigen ogen zien hoe zijn drie beloften - Matondo, Goossens en Ceulemans - het er op stage vanaf brengen. Noë, al zo’n 25 jaar trouw op post op het Kiel, werd de voorbije maanden door Losada ook al meermaals omschreven als zijn mentor. Wees er dus maar zeker van dat beide heren hun visies nog eens hebben uitgewisseld. In de namiddag was Noë al getuige van een klein toernooi in vier ploegen - achter gesloten deuren. Het team met Ryan Sanusi, Denis Prychynenko, Reda Haliamia, Tarik Tissoudali, Joren Dom en Antoine Lejoly trok aan het langste eind.

10u00: Afbeulen

Het is puffen en zweten geblazen op het oefenveld. Hernan Losada en zijn troepen verzamelen een half uurtje vroeger dan de voorbije dagen, maar ook vroeg in de ochtend doet de zon al haar werk. Het kwik klimt boven de twintig graden en laat al snel de eerste zweetdruppels over de hoofden parelen.

Na een relatief rustige opwarming onder leiding van Pieter Jacobs jaagt assistent Will Stil het tempo lichtjes de hoogte in met een oefening op balcirculatie. Losada kijkt toe vanaf de zijlijn, notitieschrift en balpen in de aanslag. “Bewegen, variëren, niet altijd aan het zelfde tempo spelen”, is het advies van de Argentijn. Leuke vaststelling ook voor Losada: Ayrton Mboko, één van de spelers die deze zomer een contractverlenging kreeg, mag naar de buitenwereld dan wel timide ogen, de flankverdediger vraagt, roept en stuurt bij. Kan de 22-jarige Luikenaar dit jaar de stap vooruit zetten?

Intussen wordt Mike Vanhamel onder handen genomen door keeperstrainer Patrick Nys. Helemaal in het zweet komt hij zijn vochtgehalte terug op peil brengen. “De warmte? Patje de beul, ja”, grijnst de bebaarde doelman. “Bij keeperstrainingen in je eentje krijg je geen moment rust.”

Na de oefening van Still doet Jacobs er met een pittige looptraining in groepjes er nog een schepje bovenop voor de veldspelers. “De groep is heel gefocust en zit op schema.Ik ben heel tevreden met wat ik gezien heb de voorbije dagen”, vertelde de Head of Performance deze week al op de website van de Mannekes. Op deze stage is er echt geen enkele speler die de kantjes eraf loopt. De cijfers bewijzen dat ook. De vorm is goed.”

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

COMMENTAAR. Jeugd

Isaac Matondo, Senne Goossens en Senne Ceulemans. Drie beloften kunnen zich deze voorbereiding in de gratie van Hernan Lo-sada spelen. De eerste mocht in januari al mee naar Spanje en zat in oktober tegen OHL al een keer in de wedstrijdselectie, voor de twee Sennes is het hun eerste kennismaking met de A-kern. Het is allemaal nog wat tasten en zoeken, maar op het Kiel dromen ze er vurig van dat een speler uit de eigen jeugd nog eens weet door te breken. Het moet al van Mats Rits geleden zijn dat er nog eentje echt kwam piepen in het eerste elftal, grote namen als Alderweireld, Nainggolan, Vertonghen en Vermaelen werden al vroeger weggeplukt. Brian De Keersmaecker, scorend bij zijn debuut en de eerste jeugdspeler van het nieuwe Beerschot met een profcontract, verdient nog wel een vermelding. De grote stap moet de hoogblonde middenvelder nog zetten.

Er zijn verontschuldigende omstandigheden. Na het faillissement in 2013 werden volledige jeugdploegen kaalgeplukt. Geen nationale jeugd meer. Probeer dan maar eens een nieuwe local hero te kneden. Goossens en Ceulemans maakten de voorbije weken een goede beurt, maar het is nog veel te vroeg om te oogsten. Losada maakt van de doorstroming van de jeugd wel een belangrijk punt. Dat haalde de Argentijn al meermaals aan in interviews. “Elke club zal in de toekomst nog meer afhankelijk zijn van de eigen jeugd.” Mentor Marc Noë moet daarin een belangrijke rol spelen, samen met Youth Academy Manager Davy De Smedt. Het doel: lokale verankering, net zoals bij Sheffield United. De zaadjes zijn geplant, maar ze moeten eerst nog even kiemen. En dan breken na zeven magere jeugdjaren straks misschien wel zeven vette aan.

ZONDAG 12 JULI

17u00: Paintball en quiz

Tijd voor schietoefeningen. Niet op het oefenveld naast het hotel, maar in de paintballarena. Net als tijdens de winterstage in het Spaanse Campoamor kiest Losada er dus voor om zijn spelers zich eens goed te laten uitleven op elkaar. Zo kunnen de doelmannen de rollen eens omdraaien en de aanvallers onder vuur nemen. Na het avondeten is er nog meer ruimte voor ontspanning: een voetbalquiz. Will Still en Pieter Jacobs kropen alvast mee in de rol van quizmaster. Benieuwd welk Manneke er naast het veld het meeste voetbalverstand heeft.

De overwinning in de quiz ging naar het team van Joren Dom, Jorn Vancamp, Pierre Bourdin, Marius Noubissi, Senne Ceulemans en Ayrton Mboko. Naast het eergevoel is er aan de winst nog een groot voordeel verbonden: de andere spelers zullen de komende dagen extra ingezet worden voor klusjes en taken binnen de ploeg.

11u: Recuperatie

Na de inspanning volgt de ontspanning. Zaterdag stonden de spelers nog ruim vier uur op het oefenveld, vandaag wordt er niet getraind. In de voormiddag kregen de spelers vrij, in de namiddag staat er teambuilding op het programma. Een aantal jongens koos voor wat extra arbeid in de fitness, anderen lieten zich extra onder handen nemen op de massagetafel of genoten gewoon even van een moment rust.

Genieten was het ook voor Hernan Losada. Hij profiteerde van het vrije moment om samen met assistent Will Still en materiaalmeester én goede vriend Seba Rodriguez nog eens een ouderwets balletje te trappen op het veld. Zonder tactische richtlijnen, zonder veeleisende focus, zonder kopzorgen. Alleen de passie.

Alsof hij de tijd nog eens tien jaar terug kon draaien. Twee jaar na zijn afscheid als actief voetballer heeft de Argentijn weinig aan kwaliteit moeten inboeten. Met een paar heerlijke doelpunten kwam de euforie van vroeger zelfs een klein beetje naar boven. Zijn sprongkracht - waarmee hij niet moet onderdoen voor veel spelers - bewijst dat hij nog steeds messcherp staat.

Materiaalmeester Rodriguez maakt dan weer op een andere manier indruk. Hij mikte enkele kanonskogels recht in de muur. De gele poppen plooiden net niet dubbel. “Het is al twintig jaar geleden dat ik gevoetbald heb”, grijnsde de Spaanse Antwerpenaar. Met enkele piekfijne voorzetten op Losada zorgde hij al snel voor eerherstel.

 ©  sks

 ©  sks

ZATERDAG 11 JULI

20u30: Schlagerfestival

We durven betwijfelen of Losada een vaste bezoeker is van het Schlagerfestival, deze week wordt de Kielse coach er wel dagelijks mee om de oren geslagen. En dat is de schuld van de nieuwkomers die niet aan de traditie van de onvermijdelijke ontgroening bij voetbalploegen konden ontsnappen: na het avondeten een liedje zingen.

Op de eerste avond opende Dario Van den Buijs de debatten met Kleine Jongen van André Hazes, gisterenavond koos belofte Senne Ceulemans voor Ik haal alles uit het leven van André Hazes Jr.. “Ik had meer zenuwen dan op het veld”, grijnsde Ceulemans. “Iedereen die naar je zit te staren, dat is best wel ongemakkelijk.” Vanavond was het aan de beurt aan die andere beloftevolle Senne, doelman Senne Goossens. Ook de kleine keeper (1m72) vond inspiratie bij onze noorderburen: Als de nacht verdwijnt van Jan Smit. “Die tekst ken ik helemaal van buiten, dat maakt het toch iets makkelijker.”

Ook video-analist Bart Plasschaert, het nieuwe gezicht in de technische staf, ontsnapte niet aan de traditionele zangstonde. Hij koos met veel enthousiasme voor een Belgisch nummer: De Vriendschapsband van X!NK. Benieuwd Goossens en Ceulemans het nummer kennen. Toen België het jongerengroepje in 2003 naar het Junior Songfestival stuurde, waren beide beloften 1 jaar.

17u30: Gesloten deuren

Geen oefenmatch tijdens deze stage, dus plant Hernan Losada een onderling wedstrijdje in. Of beter: vier partijtjes van 12 minuten waarin iedereen minuten kreeg. Of Marius Noubissi na zijn vroege treffer tegen Club Brugge opnieuw de weg naar doel heeft gevonden? Dirigeerde Raphael Holzhauser op dezelfde wijze als in het eerste halfuur tegen de landskampioen? En hoe brachten de beloften en nieuwkomer Dario Van den Buijs het ervan af? We hadden u graag een uitgebreide analyse gegeven, maar met het oog op de promotiefinale tegen OH Leuven wil Losada liever geen pottenkijkers tijdens onderlinge duels of tactische trainingen. We kunnen wel begrip opbrengen voor de wens van de Argentijn. De belangen zijn groot en de wereld is klein. Bij de concurrent uit Leuven gaat het er dezer dagen overigens nog geheimzinniger aan toe. Marc Brys en zijn troepen vertrokken eerder deze week nog op oefenkamp naar het Nederlandse Wageningen, maar dat nieuws raakte pas officieel op dag van het vertrek bekend. De Leuvense bubbel blijft op dit moment helemaal gesloten. Bovendien blijven ze in de stad van Stella mysterieus doen over de mogelijke contractverlengingen. Verstoppertje op twee fronten.

14u00: Nieuwe gasten

Sinds deze middag moeten de spelers van Beerschot de eetzaal delen met een bende tieners. Van 11 tot 15 juli organiseert de Duitse Basketbalbond in het SportCentrum in Kaiserau een stage voor de nationale ploeg bij meisjes onder 18. Voor hun privacy of nachtrust hoeven de Mannekes echter niet te vrezen. Zij blijven de enige gasten in het SportHotel, de Duitse basketbalmeisjes overnachten aan de andere kant van de straat in de SportSchule. Al kunnen Denis Prychynenko en Raphael Holzhauser, twee fervente basketters op de Antwerpse pleintjes, misschien wel eens polsen bij de bondscoach of ze een training kunnen bijwonen. Twee jaar geleden werd de nationale ploeg onder 18 nog Europees kampioen, Prychy en Holzie zullen zeker nog iets kunnen bijleren.

11u: Begin van een zware trainingsdag

Goed nieuws op de derde dag van het oefenkamp in Kaiserau. Na Prychynenko en Brogno op vrijdag sloot vandaag ook Ryan Sanusi definitief bij de groep aan. Hernan Losada beschikt zo op dit moment over een volledig fitte kern.

De derde trainingsdag op Duitse bodem belooft trouwens extra pittig te worden. De regenbuien van gisteren hebben plaats gemaakt voor een aangenaam zomerzonnetje. De thermometer duikt in de voormiddag nog net onder de twintig graden, maar de combinatie van de zonnestralen en de vele loopmeters doet de spelers net iets gretiger naar de drinkbus grijpen.

Na een combinatie van rondo’s en wat loopwerk over de breedte van het veld - waarbij belofte Senne Ceulemans niet wil onderdoen voor de oudere garde en zich letterlijk de tong uit de bek loopt - wordt de kern onderverdeeld in twee groepen.

Onder toeziend oog van Losada werkt de ene groep op aanvalspatronen, aan de andere kant van het veld leidt Pieter Jacobs een gevarieerd kracht- en uithoudingscircuit in goede banen: sprinten met een parachute, oefeningen op coördinatie, touwtje springen, lopen met een weerstandsband en squats met een halter in de nek. De ruim twee uur durende ochtendtraining wordt achter gesloten deuren afgesloten met enkele onderlinge wedstrijdvormen.

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

COMMENTAAR. Vegan

Plant based athlete. Zo staat er te lezen op het Instagramprofiel van Frédéric Frans. De veganistische levensstijl - geen voeding van dierlijke oorsprong - heeft al langer zijn intrede gevonden in de sportwereld. Novak Djokovic, Lewis Hamilton en de Williams-zusjes zweren er al langer bij en langzaamaan sluipt het voedingspatroon ook de voetbalwereld binnen. Frans ging vijf jaar geleden in Schotland al overstag. “Nochtans was ik voordien een van de grootste vleeseters”, lacht de verdediger.

De voordelen van een veganistisch dieet? Doctor Google heeft het over een beter uithoudingsvermogen en een beter herstel. De verklaringen zijn niet altijd even wetenschappelijk onderbouwd, de positieve ervaringen bij topsporters zijn wel legio. “Ik recupereer goed, mijn fysieke testen zijn bij de betere, ik voel me fitter dan ooit en van blessures heb ik amper nog last”, somt Frans op. “Bovendien ga je bewuster én gezonder leven.”

Het SportCentrum in Kaiserau is er alvast op voorzien. Op het buffet hebben verscheidene gerechten het etiket ‘vegan’ gekregen. “En op de club zorgt onze kok, de meest meedenkende mens van allemaal, zelfs voor pasta zonder eieren.”

Frans is immers niet alleen op het Kiel, ook Ryan Sanusi is een fervente aanhanger. “En Pietermaat en Vanhamel heb ik al kunnen overtuigen. Toch voor 80-90 procent.” De coach overtuigen? Dat wordt iets moeilijker. Op de sociale media van de Argentijn passeert regelmatig een stevige lap vlees. “De Argentijnse levensstijl, zeker. Daar eten ze iedere maand een hele koe op”, lacht Frans. “Maar als je ziet hoe fit hij nog is, is daar duidelijk ook niets mis mee.”

VRIJDAG 10 JULI

17u30: Afzien in de fitness

 Na een uitgebreide ochtendtraining op balcirculatie doken de spelers in de namiddag de fitnessruimte in. In een pittige sessie van anderhalf uur werd er gewerkt op kracht en krachtuithouding, vrij vertaald het vermogen om een bepaalde kracht te kunnen blijven leveren. Op het menu: spinning, loopoefeningen in de zandbak, sets met gewichten en halters en een variatie aan oefeningen met de weerstandsband. Na het individuele loopprogramma in de voormiddag werkte Ryan Sanusi de volledige training met de groep af. Onder leiding van keeperstrainer Patrick Nys werkten de vier doelmannen eerst een training op het veld af om daarna in de fitness aan een lange reeks buikspieroefeningen te beginnen.

 ©  RR

 ©  RR

10u30: Trainen in de regen

Na een opwarming van een halfuur in de fitness verschijnen de spelers een tweede keer op het oefenveld. Waar er tijdens de eerste dag af en toe nog een zonnetje door de wolken kwam piepen, worden de spelers nu getrakteerd op een aantal lichte buien. “Een ideaal voetbalweertje”, klinkt het.

En perfect om de bal goed te laten rollen. Na de perfect gemillimeterde grasmat nog een excuus minder. “No shitty passes” en “quality” is dan ook het devies tijdens een intensieve oefening op variaties bij de inworp.

Intussen hebben Prychynenko en Brogno de aansluiting bij de groep gemaakt. Sanusi werkt voorlopig nog een individueel programma af.

 ©  dige

 ©  dige

 ©  dige

 ©  dige

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

7u: vroege vogels op het veld

Het is vroeg dag in Kaiserau. Niet voor de spelers, die hebben van coach Hernan Losada de toestemming gekregen om na de eerste nacht in Duitsland uit te slapen. Op het oefenveld zijn Tobias (25) en Wolka (50), twee van de vier greenkeepers die in dienst zijn bij het sporthotel, al wel druk in de meer. Tijdens het verblijf van Beerschot wordt wordt de pelouse dagelijks gemillimeterd, een klusje van zo’n drie uur. En de dienstjaren zijn daarbij niet onbelangrijk. Wolka, al vijftien jaar trouw aan de slag, neemt op de grasmaaier de belangrijkste taak op zich. Tobias veegt het overgebleven gras met een rijf bij elkaar en werkt daarna alles met een spade op een kleine container.

Een halfuur voor de eerste training van de dag komt Losada het veld nog even inspecteren. De Argentijn kijkt goedkeurend toe. “Dit is fantastisch. Deze jongens zijn het duidelijk gewoon om met grote ploegen en nationale elftallen te werken.” De spelers zijn straks alvast gewaarschuwd. Bij een slechte controle of baltoets kunnen ze het veld niet inroepen als excuus.

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

COMMENTAAR. Tussen de grote jongens

Wordt het 1A of 1B voor Beerschot? Een sportieve uitkomst een week voor de start van de nieuwe competitie was een oplossing die al de wenkbrauwen deed fronsen. In de krankzinnige situatie die de voorbije maanden door de Pro League is gecreëerd, durft niemand nog te voorspellen of de Mannekes zich straks opnieuw bij de grote jongens mogen scharen. En al zeker niet op welke manier dat moet gebeuren.

In Duitsland kiezen Hernan Losada en co alvast voor het spoor van de grote jongens. De focus van het SportCentrum in Kaiserau mag dan wel op regionale sport- en atletiekverenigingen liggen, ook de groten der aarde voelen zich hier goed thuis. Zo is het Sporthotel al jaar en dag de uitvalsbasis voor Bayern München als het op bezoek komt bij de gele vrienden uit Dortmund.

Als liefhebber van het Spaanse voetbal kan ook Losada hier zijn hart ophalen. In 2006 - de accommodatie werd gebouwd naar aanleiding van het WK 2006 - sloeg de Spaanse nationale ploeg hier de tenten op. Dat je nu kan vergaderen in ‘Barcelona’, ‘Madrid’ of ‘Sevilla’ is daar een levendige herinnering aan. Een groot succes werd het Weltmeisterschaft echter niet, titelverdediger Spanje ging er al in de achtste finales uit tegen Frankrijk. En nadat Cristiano Ronaldo en Real Madrid in 2013 na een nachtje in Kaiserau in Dortmund op een 4-1-pandoering werden getrakteerd, is het hotel bij de Spanjaarden helemaal minder in trek. Bijgeloof.

In oktober logeerde ook de Argentijnse ploeg hier nog, maar Losada en zijn spelers moeten niet hopen om in hetzelfde bed als Lionel Messi te slapen. De Albiceleste zakten voor een oefenpot tegen Duitsland (2-2) met een B-ploeg naar Europa af, op Dybala en Otamendi na.

Maar toch, voldoende grote namen in Kaiserau dus. Misschien kan het Beerschot inspireren om de stap naar de grote jongens te zetten. Aan de inspanningen van het hotel zal het alvast niet liggen. Voor het WK atletiek van 2009 in Berlijn liet het in het Ruhrgebied voor de Canadese delegatie een kopie van de atletiekpiste in het Olympisch Stadion leggen. Het zit in de details. Deutsche Gründlichkeit. Aan Losada om daar deze week aan te schaven. Dan staan ze straks op het Kiel misschien echt tussen de grote jongens.

 ©  sks

DONDERDAG 9 JULI

16u50: Eerste training

De spelers verschenen een eerste keer op het oefenveld. Ook Loris Brogno (ziek) en Denis Prychynenko (knie), gisteren uit voorzorg nog aan de kant, trainden mee. Bij de doelmannen was er nog een nieuw gezicht: Timothy Galjé (19), het neefje van Hans Galjé, is als tester toegevoegd aan de selectie. Na een korte speech van Losada kon het echte werk beginnen.

Al ging het er op de eerste dag nog heel ontspannen aan toe. Na wat loopwerk en core stability-oefeningen koos Losada voor de fun factor: tennisvoetbal. En dan komt ook bij de Argentijnse coach de voetbalmicrobe helemaal naar boven. Losada zette zich in een ploegje met Jorn Vancamp en belofte Senne Goossens en pakte nog een paar keer uit met een mooie omhaal.

Het trio Brogno, Prychyenko en Sanusi (spier) werkte intussen een apart programma af. Zij sluiten eerstdaags volledig bij de groep aan.

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

Spelers om 14u aangekomen in Duitsland

Na een busrit van een kleine vier uur zijn de spelers van Beerschot donderdagmiddag rond 14u00 aangekomen in het SportCentrum Kaiserau, de Kielse uitvalsbasis voor de komende negen dagen. In het spoor van Hernan Losada stapten 26 spelers van de bus. Brian De Keerscmaecker revalideert met een spierblessure verder in Antwerpen, drie beloften - Senne Goossens, Senne Ceulemans en Isaac Matondo - krijgen op stage de kans om zich in de gratie van de coach te spelen.

Tom Pietermaat droeg boven het rechteroog nog de sporen van het oefenduel tegen Club Brugge van woensdagavond. Verdediger Dario van den Buijs is voorlopig de enige nieuwkomer binnen de paars-witte delegatie, al zou er achter die mondmaskers zomaar nog een nieuw gezicht verstopt kunnen zitten. Voorlopig niet dus.

Qua veiligheidsmaatregelen rond corona zit het overigens wel goed. In de gemeenschappelijke delen van het SportCentrum is een mondmasker verplicht en aan iedere ingang is er alcoholgel voorzien. Bovendien hebben Losada en co het rijk voor zich alleen. In het SportHotel, waar Beerschot verblijft, zijn geen andere gasten toegelaten. In de Sportschule aan de de andere kant van de straat staan alle kamers voorlopig leeg, eentje voor een ‘eenzame’ journalist niet meegerekend.

Na een lunch en rust op de kamer staat om 17u00 de eerste training op Duitse bodem op het programma. Het oefenveld ligt pal naast het spelershotel en ligt er op het eerste gezicht alvast perfect bij.

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

 ©  sks

Wist-je-datje: de piste rond het oefenveld is een kopie van die van Berlijn en werd speciaal aangelegd voor de Canadese atleten die hier logeerden voor het WK atletiek in 2009.

 ©  sks

Mannekes werken verder aan voorbereiding promotiefinale - als die nog plaatsvindt

Beerschot slaat de komende negen dagen zijn tenten op in het Duitse Kaiserau. In het SportCentrum waar ook Real Madrid en de Duitse Mannschaft al te gast waren, bereiden de Mannekes de promotiefinale tegen OHL voor. Als die na de uitspraak van het BAS gisteren tenminste nog plaatsvindt.

De spelers van Beerschot stappen vandaag om 10.00u aan het Olympisch Stadion op de bus richting het Duitse Kaiserau voor een stage van negen dagen. Op een personeelswissel in de ­dug-out na - Stijn Vreven werd in oktober ingeruild voor Hernan Losada - roept het oefenkamp een stevig déjà vu-gevoel op met de editie van vorig jaar in het Nederlandse Delden. Twaalf maanden later is de spelerskern nagenoeg ongewijzigd. En ook nu weten de Mannekes nog niet in welke reeks ze over een maand zullen uit­komen. Belangrijk verschil: waar de toekomst van Beerschot een jaar geleden nog afhankelijk was van de beslissing van het BAS, hebben Losada en co hun lot nu wel in eigen handen.

In het spoor van Real en Mannschaft

In het Duitse Kaiserau, op zo’n 20 kilometer van Dortmund, staat alles dan ook in het teken van de tweede promotiefinale tegen OH Leuven. In het SportCentrum ­Kaiserau beschikt Beerschot alvast over uitstekende faciliteiten om die wedstrijd voor te be­reiden. De accommodatie telt naast vier voetbalvelden, waarvan twee met kunstgras, ook een indoor voetbalveld, een fitness, een massageruimte en een indoorzwembad. Wil Losada een iets luchtigere training inlassen, dan beschikt de Argentijn zelfs over een strandvoetbalterrein. Twee weken geleden waren de spelers van Charleroi hier nog te gast, in het verleden was het de uitvalsbasis van onder andere ­Borussia Dortmund, Real Madrid en de Duitse nationale ploeg.

Voor zijn oefensessies beschikt Losada over een volledige selectie. Naast 23 A-kernspelers neemt de Kielse coach ook drie beloften mee: doelman Senne Goossens, Senne Ceulemans en Isaac ­Matondo. Voor die laatste is het al de tweede stage met de eerste ploeg, nadat hij in januari al mee naar het Spaanse Campoamor ­afreisde. Ook Baptiste Aloé stapt vandaag mee op de spelersbus, de gesprekken over een nieuw ­contract zijn nog lopende.

Waar Beerschot een jaar geleden in Delden nog twee vriendschappelijke matchen afwerkte, staat er de ­komende week geen oefenpot op het programma. Dat geeft Losada de kans om zijn manschappen ­fysiek helemaal klaar te stomen. Donderdagmiddag staat er na de lunch nog één training op het ­programma, de andere dagen wordt er telkens twee keer getraind. De volgende oefenmatch is op 18 juli tegen STVV.

Social media

In tegenstelling tot andere jaren zullen de fans van Beerschot hun ploeg niet ter plaatse kunnen ­volgen - in het hotel zijn naast Beerschot geen andere gasten toegelaten. De trainingen vinden plaats achter gesloten deuren, maar Beerschot zet extra middelen in om de band met de fans op het thuisfront te versterken. “Met het Beerschot mediateam willen we met extra content nog meer inzetten op sociale media”, legt perschef Sven Van den Abbeele uit. Hij wordt in Kaiserau bij­gestaan door Social Media Manager Finn Van der Kaa en de ­nieuwe videojournalist Luther Rommens, bij de fans ook bekend van zijn podcast Tene Pod Bene.

Marius Noubissi scoort al in de eerste minuut van een oefenwedstrijd die Beerschot woensdag tegen Club Brugge speelde. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

WOENSDAG 8 JULI

Beerschot houdt Club Brugge in bedwang (1-1)

In zijn tweede oefenwedstrijd heeft Beerschot landskampioen Club Brugge op een 1-1-gelijkspel gehouden. Hernan Losada zag zijn manschappen al vroeg op voorsprong komen na een ziekenhuisbal van Ruud Vormer, Noubissi profiteerde (0-1). Beerschot gaf achterin weinig ruimte en het was zelfs Tissoudali die aan de overkant dicht bij een tweede treffer kwam. Toch zorgde ­Diatta nog voor de gelijkmaker. Bij Beerschot raakte Grisez in de slotfase nog de lat. De geblesseerde De Keersmaecker en de ­zieke Brogno zaten niet in de selectie, Prychynenko en Sanusi bleven uit voorzorg aan de kant.

BEERSCHOT: Vanhamel, Frans, Dom (46’ Aloé), Bourdin (56’ Van den Buijs), Mboko (46’ Reda), Vorogovskiy (46’ Grisez), Pietermaat (56’ Matondo), Maes (56’ Ceulemans), Holzhauser (56’ Vancamp), Tissoudali (56’ Placca), Noubissi (56’ Prince/87’ Felipe).

DOELPUNTEN: 1’ Noubissi 0-1, 23’ Diatta 1-1.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws