©  BELGA

Chaos na uitspraak BAS: degradatie Waasland-Beveren voorlopig ongedaan gemaakt, crisisberaad bij Pro League

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft Waasland-Beveren gelijk gegeven met zijn klacht over de Algemene Vergadering van de Pro League van 15 mei, waarop beslist werd dat volgend seizoen met 16 gespeeld zou worden hoewel het seizoen 2019/2020 nog niet volledig afgewerkt was. Dat wil zeggen dat Waasland-Beveren voorlopig niet mag degraderen en een nieuwe Algemene Vergadering voor een oplossing moet zorgen. De Pro League houdt donderdag crisisvergadering.

Op de vergadering van 15 mei beslisten de profclubs de stand van het seizoen 2019/2020 na 29 speeldagen als eindstand te accepteren. Daardoor werd Club Brugge uitgeroepen tot kampioen, moest Waasland-Beveren zakken en kon volgend seizoen gewoon weer met zestien gespeeld worden.

Vlak na de Algemene Vergadering had Waasland-Beveren al aangekondigd dat het juridische stappen zou zetten, maar nadat de Belgische Mededingingsautoriteit de club vorige week ongelijk had gegeven, was de verwachting dat het BAS die redenering zou volgen. Maar dat was niet het geval. Het BAS vernietigde de beslissingen van 15 mei 2020 over de degradatie van vzw Koninklijke Voetbalclub Red Star Waasland – Sportkring Beveren uit 1A. Tenminste, tot een eventuele volgende vergadering voor een uitkomst zorgt.

Donderdag crisisberaad

Voor de Pro League is dit, uitgerekend de dag nadat een akkoord werd gevonden over de samenstelling van volgend seizoen, een pijnlijke zaak: vanochtend werd de kalender voor het nieuwe seizoen nog gepresenteerd...

De Pro League belegt daarom donderdagnamiddag (14.30 uur) een crisisvergadering om zich over het vonnis van het BAS en de gevolgen ervan te buigen. Dat zegt woordvoerder Stijn Van Bever woensdagavond aan Belga. “De Pro League neemt kennis van de uitspraak van het BAS. Er wordt geen commentaar geleverd tot na de Raad van Bestuur”, klinkt het verder in een communiqué.

 ©  Photo News

Waasland-Beveren: “Hebben nog aan de Pro League voorgesteld te wachten op uitspraak BAS”

De degradatie leek na dinsdag een feit, maar Waasland-Beveren haalt een dag later dus alsnog zijn gram. “We hadden zelf de hoop nooit opgegeven”, reageert clubwoordvoerder Martijn De Jonghe woensdagavond. “De aanhouder wint: het BAS besliste dat Waasland-Beveren ten onrechte gedegradeerd werd. We vonden het heel bijzonder dat de kalender al voorgesteld werd, terwijl er nog juridische procedures lopen. Dit is een toch een kleine overwinning, al weten we natuurlijk niet wat er nog gaat komen.”

“Wij zijn blij met de uitspraak van het BAS”, vertelt voorzitter Dirk Huyck. “We hebben van in het begin gezegd dat het niet correct was om één ploeg te benadelen, zonder zijn kansen te kunnen verdedigen. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) had eerder als geoordeeld dat er het een discriminerende beslissing was om de promotiefinale wel te laten spelen, en de dertigste speeldag niet. Het BAS gaat nu nog een stapje verder. We zijn blij dat onze club in ere hersteld is. Het is onze taak als bestuur om te blijven vechten. Wij hopen op redelijk en gezond verstand om tot een goede consensus te komen.”

 ©  put

Bij Waasland-Beveren reageren ze heel opgelucht op de beslissing van het BAS. “Vooral omdat het BAS de beslissing heeft vernietigt op basis van inhoudelijke gronden en niet op formalistische gronden”, vertelt advocaat Tom Rombouts, die samen met collega’s Hans Van de Wal en Kristof De Saedeleer de belangen behartigt van de Oost-Vlaamse club. Maar wat nu? In het Waasland schatten ze hun kansen hoog in. “Ik denk dat de Pro League niet anders kan dan Waasland-Beveren in 1A te laten spelen”, “Er zal een nieuwe Algemene Vergadering bijeengeroepen moeten worden. Wat daarop beslist zal worden? Ze kunnen alleszins niet beslissen om Waasland-Beveren te laten degraderen en de promotiefinale tussen OHL en Beerschot nog te laten spelen. Ook de dertigste speeldag nog afwerken, lijkt me moeilijk. De Pro League en de Voetbalbond hebben bij de BMA aangegeven dat dit onmogelijk is. Persoonlijk lijkt me dat niet logisch.”

Volgens Waasland-Beveren zijn er nu nog twee mogelijkheden: “een competitie met zestien ploegen of een competitie met achttien of meer. Een competitie met 18 ploegen is ook de meest logische en de meest gedragen. Vijftien van de vierentwintig clubs waren voor een competitie met 18 ploegen, maar door het meervoudig stemrecht werd dat weggestemd. Er is binnen de Pro League gedragenheid voor een competitie met 18 ploegen. Het zou bovendien alle juridische problemen oplossen. Maar zelfs een annulering van de competitie behoort nog tot de mogelijkheden. Dit had allemaal vermeden kunnen worden als de Pro League van in het begin eerlijk was geweest en niet alleen aan de centen had gedacht. De Pro League heeft in haar eigen voet geschoten door te snel te willen handelen, zonder het oordeel van het BAS af te wachten. Het BAS was trouwens de enige instantie die geraadpleegd werd om te beslissen over de rechtsgeldigheid van de beslissing. Het BMA heeft daar nooit over geoordeeld.”

Maar kan de Pro League op een of andere manier nog onder deze beslissing uitkomen? “De Pro League moet doen wat ze meent te doen”, besluit Rombouts. “Ze hebben geen al te beste beurt gemaakt door te stellen dat het BAS de uitspraken van de BMA zal volgen of door een Algemene Vergadering en kalendervoorstelling te organiseren. Het siert het BAS om geen beslissing te nemen voor de AV van de Pro League. De PL is het slachtoffer van haar eigen georkestreerde chaos. Zoals Walter Damen het gisteren zei: ik denk dat heel veel clubleiders spijt hebben van hun beslissing van 15 mei. Want nu is er nog altijd geen duidelijkheid. Gaat de competitie tijdig kunnen starten? Komen er nog nieuwe procedures?,…”

 ©  Photo News

Meer voetbalnieuws